3 листопада, в рамках Року Японії в Україні та з нагоди урочистого відкриття фестивалю «Дні Японії у Вінниці» Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні  Шігекі Сумі завітав до м. Вінниця.

З цього приводу в приміщенні Вінницької міської ради відбулась офіційна зустріч, в якій  взяли участь голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, заступник Вінницького міського голови Владислав Скальський та директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко.

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій ознайомив гостя з інвестиційним та економічним потенціалом краю, відзначивши, що нині відчувається великий інтерес до Вінницького регіону, тож обласна команда прагне максимально використати таку можливість, аби створити ще більше передумов для розвитку краю.

«Користуючись нагодою хотів би подякувати Уряду Японії за всебічну підтримку Української держави. Ми живемо в нелегкий час. Він спонукає нас до розуміння того, що ніхто крім нас, українців, не прийде захищати нашу землю. Ніхто крім нас не буде розвивати нашу країну, в якій щасливо жили б наші діти та онуки та пишалися б цим. З огляду на це, ми особливо цінуємо підтримку, розуміння і співпрацю. На протязі останніх років надзвичайно зріс інтерес українського бізнесу до нових інноваційних напрацювань японських компаній. На сьогоднішній день локомотивом економічного зростання регіону є аграрний бізнес. Вінницька область є лідером з точки зору експорту аграрної продукції. За перше півріччя 2017 року експорт до Японії зріс  у 2 рази порівняно з аналогічним періодом 2016 року. Основним товарними групами є сухе молоко та молочні продукти, зернові культури та олія. І я впевнений, що це має перспективу до зростання», - зауважив очільник області та запропонував щорічно проводити бізнес-семінари за участю японської сторони навесні, в час цвітіння сакури.

В свою чергу, Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні  Шігекі Сумі подякував за запрошення відвідати м.Вінницю:

«Мені дуже приємно, що наші відносини розвиваються не лише в культурному напрямку, але і у встановленні бізнес-відносин. Ми працюємо по низці грантових програм і сподіваємось на подальшу успішну двосторонню співпрацю!»

Крім того, сторони обговорили можливості налагодження міжнародної співпраці на теренах Вінниччини та міста зокрема. Мова йшла про розвиток ІТ-технологій, альтернативних енергозберігаючих технологій, співпраці в галузі медицини.

Після офіційної зустрічі Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні  Шігекі Сумі спільно з головою Вінницької обласної державної адміністрації Валерієм Коровієм та Вінницьким міським головою Сергієм Моргуновим взяли участь у висадженні сакур на площі Героїв Чорнобиля.