Сьогодні, 13 листопада, відбулось засідання «круглого столу» щодо реалізація права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання в сім’ї шляхом координації зусиль органів державної влади та благодійних організацій.

Основна мета проведення заходу це виявлення нагальних потреб сімей, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, та пошук методів їх вирішення, налагодження діалогу між державними  структурами та благодійними організаціями.

В обговоренні взяли участь заступник голови – директор Департаменту освіти та науки Вінницької облдержадміністрації Ігор Івасюк, представники структурних підрозділів облдержадміністрації, обласних закладів, дотичних до питань охорони дитинства, представники зарубіжних та українських благодійних організацій, прийомні батьки, батьки-вихователі.

У вступному слові Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба зазначив: «Сьогодні насправді з одного боку нелегкий час, а з іншого – це час для добрих змін. Я вважаю, що Вінницька область одна з найкращих з областей, яка може продемонструвати впровадження реформ у найкращому вигляді, які стосуються підвищення спроможності батьків щодо виховання та утримання  власних дітей, зменшення кількості дітей в інтернатних закладах та зменшення неблагополуччя у родинах. Реформи, які запроваджуються у нашій державі спрямовані, перш за все, на покращення життя людей, щоб кожна дитина зростала в гідності, могла проживати у власній родині, зростати з повагою і з любов’ю до власної родини і до своєї Батьківщини. Три місяці тому Урядом була підписана Стратегія і був розроблений План дій стосовно реформування закладів інституційного догляду і виховання дітей. Ця реформа стосується того, щоб змінити підходи до роботи державних органів, що стосується роботи з сім’ями та дітьми, зменшити потрапляння дітей до інституцій або розірвання стосунків дітей з сім’ями, щоб діяльність держави була більше спрямована на зміцнення сімей, а не на те, щоб, якщо щось трапилось у сім’ї, то дитину одразу направити до інтернатного закладу. Минулого тижня прийнятий Закон України, де питання збереження сім’ї, захисту та безпеки дитини стало основою Закону про національну безпеку.  Говорячи багато про зовнішні загрози, не потрібно забувати і про внутрішні. Адже досить серйозною внутрішньою загрозою є те, що у нас сьогодні кожна п’ята дитина народжується поза шлюбом, Україна одна з перших країн Європи за кількістю розлучень, адже майже 70% шлюбів закінчуються розлученням. Найбільше сімей розпадається через 2-3 роки після укладання шлюбу. Кожна друга дитина в країні живе з одним з батьків. Сьогодні ми закладаємо фундамент  на законодавчому рівні, щоб діти могли зростати у повноцінних благополучних сім’ях. В Україні 106 тисяч дітей перебуває в інтернатних закладах. За часи незалежності вдвічі зменшилась кількість дитячого населення у державі, але збільшилась кількість дітей в інтернатних закладах, причому вдвічі збільшилась в інтернатних закладах кількість батьківських дітей, не дітей-сиріт. Тому завдання представників івлади,  територіальних громад і неурядових організацій, щоб об’єднувати зусилля заради того, щоб підтримати родини та  дітей. Сьогодні ми маємо досить потужну підтримку  у цих питаннях і від Президента держави, і від Уряду».

Інформуючи про розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у Вінницькій області,  Ігор Івасюк зазначив: «Сім'я  - це те первинне середовище, де дитина вчиться робити добро, де відбувається її становлення як особистості. І саме у цьому напрямку роботи були зосереджені зусилля органів влади в області. Як результат, на даний час сімейними формами виховання охоплено 92,05 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На особливому контролі перебувають прийомні сім’ї, які переселилися з окупованих територій. В області функціонує 3 таких сім’ї. Здійснюються заходи для профілактики соціального сирітства. Із 409 дітей, знято з обліку 388 дітей, в тому числі 82,2 % в зв’язку з припиненням підстав узяття дитини на облік».

Ігор Івасюк також зауважив, що у 2017 році облдержадміністрацією визначено ще один напрямок, який направлений на деінституалізацію та розвиток нових видів соціальних послуг, які сприятимуть запобіганню сімейного неблагополуччя та вилучення дитини з родини. Так, в області реалізується проект, який стосується впровадженню сімейного патронату (альтернативний догляд дітей, які тимчасово залишилися без батьківського піклування). Поки що в області є 2 таких родини, підбір кандидатів триває.

 «І, звичайно, ми очікуємо час, коли вступить у дію постанова про забезпечення житлом дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, відповідно до якої область отримає майже 8 млн. грн. на зазначені цілі. На сьогодні в області проживає близько 400 дітей, які не мають власного житла. Тож, роботи багато. І ми прикладемо максимум зусиль для захисту та підтримки наших дітей, а особливо дітей даної категорії», - відмітив Ігор Івасюк.

Про повноваження служб у справах дітей щодо влаштування дітей, які залишились без батьківської опіки, в сім’ї громадян України та контролю за умовами їх проживання та виховання проінформувала учасників «круглого столу» начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Тетяна Дорош.

Директор Вінницького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Стоялова проінформувала про надання соціальних послуг сім’ям опікунів, піклувальників, прийомним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу.

Батько-вихователь дитячого будинку сімейного типу (Шаргородський район Вінницької області) Володимир Білозор наголосив, що задоволення потреб дітей у розвитку та вихованні – основне завдання  батьків – вихователів дитячого будинку сімейного типу. Про життя після усиновлення очима усиновителя поділився батько-усиновитель  з м. Запоріжжя Олексій Іванов. Піклувальник Тетяна Сироїжко з міста Вінниця повідомила про  адаптацію дитини-сироти з особливими потребами в сучасному суспільстві,  інтеграція дітей з обмеженими можливостями, включення їх до активного життя.