Україна розраховує на серйозну допомогу та підтримку запроваджених реформ та подолання зовнішніх викликів з боку Уряду США. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Помічником Держсекретаря США з питань Європи та Євразії Вессом Мітчеллом, який перебуває з візитом в Києві.

«Ми пройшли непростий час, але нам вдалося втримати ситуацію, ми вистояли. І сьогодні нам треба забезпечити внутрішні системні зміни і подолати зовнішні виклики. Дуже приємно, що на цьому шляху ми відчуваємо вашу підтримку і сподіваємося на продовження (цього процесу), - сказав Володимир Гройсман. - Ми вийшли на новий рівень вирішення проблем. І тому нам будуть потрібні дещо інші за обсягом ресурси. Якщо раніше нам потрібні були кошти на стабілізацію ситуації в державі, то сьогодні ми говоримо про підтримку впровадження змін - в освіті, охороні здоров'я в інших сферах. І ми хочемо отримати результат».

Глава Уряду поінформував співрозмовника про деталі ключових реформ, передусім в соціальній сфері, в сфері корпоративного управління та управління державними активами, а також у сфері побудови сировинних ринків, зокрема ринку газу.

У свою чергу Помічник Держсекретаря США підкреслив, що Україна є і залишається пріоритетом для Уряду США. «І ми говоримо про роль України у глобальній перспективі, - сказав Весс Мітчел. - Ми бачимо прогрес ваших реформ і ми його підтримуємо. Дуже важливо, що Ви, як Глава Уряду, демонструєте лідерство в питанні реформ, побудові сприятливого ділового клімату та відкритті потенціалу України. У вас є підтримка США, і ми будемо залучати наших партнерів до цього процесу».

Під час переговорів сторони обговорили питання співпраці з міжнародними фінансовими організаціями – Міжнародним валютним фондом та Світовим банком, а також подальшу реалізацію спільних проектів в енергетиці, транспорті, передусім у виробництві залізничного обладнання та локомотивів з локалізацією в Україні, взаємній торгівлі та інших секторах. За даними Держстату України, за 8 місяців поточного року обсяг торгівлі товарами між Україною та США зріс на 60% - до 2,3 млрд долл., і потенціал цих відносин не вичерпано, зазначили співрозмовники.

«Ми бачимо потенціал серйозного і довгострокового співробітництва. І все, що буде потрібно для підтримки цих проектів з боку Уряду, буде зроблено», - запевнив Володимир Гройсман.