Сьогодні, 17 листопада, в Міжнародний день студентів, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій спільно з головою обласної Ради Анатолієм Олійником зустрівся з активними та ініціативними лідерами студентського самоврядування навчальних закладів Вінниччини.

Привітавши молодь зі святом, керівник ОДА поділився спогадами про власне студентське життя та інформував учасників зібрання про суспільно-політичну ситуацію й стан соціально-економічного розвитку Вінницького краю.

«Я пригадую свої студентські роки з надзвичайною щирістю, був дуже активним студентом. Саме в ті бурхливі часи зароджувалася революція в Чехії, потім в Румунії. І я переконаний, що якраз на початку 90-х років Україна втратила дуже багато, втратила свій потенціал для розвитку. І чимало тих проблем, які сьогодні стоять перед кожним з нас, перед країною, своїм корінням сягають якраз того періоду, - зазначив Валерій Коровій. – Якщо вам відоме поняття «люстрація», то саме тоді потрібно було це здійснити - перезавантажити цю машину. Адже базова проблема українських реалій - це не тільки фінансовий ресурс чи нерозвинена інфраструктура. Базова проблема – у свідомості. І якщо ми не будемо міняти наші принципи, навички, підходи, ми не зможемо рухатися вперед. Маємо змінити світогляд. І це не тільки українська проблема».

Голова облдержадміністрації підкреслив, що в той час важливо було здійснити низку кроків у напрямку змін, та, на жаль, цього не відбулося. «Ці важкі останні три роки для української державності, українського народу, в моєму розумінні, - історичні роки. В нас дуже багато проблем, нам дуже непросто, але ми рухаємося вперед. Я переконаний, що наші діти, ваші діти й онуки, будуть гортати сторінки історії і повертатися до цих важких років, даватимуть оцінку усім нам: що і як ми робили, й що не зробили, але повинні були. І, можливо, найбільший урок, який ми винесли в цього непростого періоду – що ніхто, окрім нас, не буде захищати власну країну, не буде її розвивати, створювати нам достойне життя», - наголосив Валерій Коровій.

Спілкуючись зі студентською молоддю, керівник ОДА інформував присутніх про кроки, що здійснюються сьогодні задля регіонального розвитку Вінниччини, в тому числі щодо залучення інвестицій, формування для представників бізнесу прозорих, конкурентних умов праці, відкриття нових потужних підприємств на території області, створення нових робочих місць для вінничан.

Торкнувся Валерій Коровій і питань розвитку аграрного бізнесу, проблематики безпекового блоку та інформаційної війни, відродження та популяризації культурної спадщини краю.

Відтак побажав активу обласного студентства натхнення, яскравих емоцій та цікавої, плідної роботи у рамках Студентської ради Вінниччини. «Творіть, приймайте креативні рішення, відповідально відносьтесь до того, що відбувається в країні, але, поряд з цим, не забувайте, що життя прекрасне», - підкреслив голова ОДА.

У рамках засідання консультативно-дорадчого органу, яким є Студентська рада, учасники зібрання заслухають передвиборчі програми кандидатів на посаду голови Студентської ради Вінниччини, обравши затим свого керівника. Відтак вирішуватимуть організаційні питання своєї подальшої діяльності.