Сьогодні, 20 листопада, під час щопонеділкової апаратної наради в облдержадміністрації, перший заступник голови ОДА Андрій Гижко представив презентацію про перебування 6-10 листопада офіційної делегації від області у  Республіці Сінгапур.

Перший заступник голови облдержадміністрації  охарактеризував структуру державної влади Сінгапуру,  ефективну систему залучення іноземних інвестицій; контроль над корупцією задля забезпечення  національного виживання острівної держави; впровадження державної політики при реформуванні стандартів Державної служби, а також про переваги довгострокового концептуального планування.

Республіка Сінгапур -  це місто-держава у Південно-Східній Азії, площею     719 кв. км між Індійським та Тихим океанами та населенням 5,2 млн. чол. (74% китайців, 15% малайців, 8% індійців, 3% інших національностей). При цьому, громадянами країни є лише 3,5 млн. чол.

Парламент Сінгапуру є однопалатним. В даний час він складається з 89 обраних депутатів обираються шляхом голосування за мажоритарним принципом та представляють одномандатні виборчі округи (приблизно 20 тисяч виборців округ). Максимальний строк, на який обирається склад одного парламенту, становить 5 років. Парламент Сінгапуру приймає дуже мало законів, і це збільшує повноваження Уряду. Партія, яка перемогла на виборах (вже 50 років перемагає «Партія народної дії»), формує Уряд із числа депутатів Парламенту на чолі з прем’єр- міністром (відбір міністрів відбувається в середині політичної партії: це обов’язково люди, які досягли високих результатів у певній сфері). Уряд складається з 20 міністерств, серед яких найголовнішим є Міністерство національного розвитку. Уряд щороку формує державний бездефіцитний бюджет.

Незалежною гілкою є Бюро з розслідування корупційних практик. Воно звітує лише Прем’єр-міністру.

Андрій Гижко наголосив, що абсолютна більшість справ, які розглядає антикорупційне Бюро    ( 89%  ) стосується приватного сектору,  лише 11% - працівників державного  сектору. Тобто рівень корупції на державному рівні є дуже низьким, що пов’язано із системою суворих покарань для корупціонерів: «Особа, яка пропонує, приймає чи отримує хабар  підлягає штрафу розміром до 100 тис.дол. чи ув’язненню терміном до 5 років, або штрафу та  ув’язненню. Суд може додатково стягнути пеню, яка дорівнюватиме  розміру хабара. Особа, яка пропонує чи отримує хабар від імені іншої  особи підлягає ідентичному покаранню, як і в випадку  отримання хабара особисто».

Основними пріоритетами влади Сінгапуру  є  орієнтованість на громадян, високий ступінь довіри та  єдина державна служба, що працює як одна команда для формулювання рішень, які максимально враховують інтереси Сінгапуру та сінгапурців.

Республіка Сінгапур є світовим лідером в кількох галузях: тут один із найбільших фінансових центрів у світі, другий найбільший у світі ринок азартних ігор, третій найбільший нафтопереробний завод та найкомфортніший у світі аеропорт. Порт Сінгапуру входить до п'ятірки найзавантаженіших портів світу. У  країні добре розвинена медична галузь та інформаційні технології.

«В економічному плані Сінгапур  - це надзвичайно потужний ринок, який базується на елементах новацій у медичній та комп’ютерній галузі. Лише за винаходи у медичній сфері щороку до бюджету Сінгапуру надходить 30 млрд дол. Ще один  прибутковий напрямок – морські перевезення. Одночасно обслуговуються до 1000 кораблів на рейді», - підкреслив Андрій Гижко.

 

За його словами, у кінці січня 2018року  посольство України запропонувало проведення Українського продуктового форуму. Тож підприємства Вінниччини з виробництва олії, цукру, курятини, які виявлять бажання  налагоджувати співпрацю із Сінгапуром, матимуть сприяння, оскільки вся продуктова продукція до Сінгапуру імпортується.

«Цікавою може бути співпраця із цією маленькою країною ще й тому, що через чотирикілометровий міст вже  Малайзія, Індонезія, Нова Зеландія, тобто нові більш потужні ринки»,- підсумував Андрій Гижко.

Презентація