Сьогодні, 30 січня, в приміщенні КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» відбулося засідання колегії Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації за підсумками роботи у 2017 році.

Участь у зібранні взяли також голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, Уповноважена Уряду з питань прав людей з інвалідністю Раїса Панасюк, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, заступник Вінницького міського голови Галина Якубович, заступник голови ОДА Ігор Івасюк та представники депутатського корпусу обласної Ради.

Роботу колегії розпочала директор Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталя Заболотна, прозвітувавши про підсумки розвитку галузі у 2017 році та основні завдання на рік поточний. Затим до учасників засідання звернувся голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

«Ваша галузь дуже велика і дуже конкретна, починаючи з проблематики доступності, надання якісних послуг в інтернатних закладах до оформлення субсидій та молодіжної політики. Це великий комплекс питань, і тут надзвичайно важливо тримати руку на пульсі», - зазначив керівник області.

Торкаючись питань діяльності інтернатних закладів соціального спрямування, голова облдержадміністрації висловив припущення, що вже в найближчі 10 років суспільство зіткнеться із дуже серйозною проблематикою саме в питанні захисту людей похилого віку.

«Ми говоримо про речі, пов’язані не просто з інтернатом як таким. Ми ведемо мову про реабілітацію, про нові, сучасні форми роботи з людьми, - підкреслив Валерій Коровій. - Ми зараз маємо ситуацію, коли кількість дітей в інтернатних закладах зменшується, натомість зростає потреба в соціальному захисті людей похилого віку. Ми повинні розробити оптимальну стратегію, яка б дала можливість відповісти на виклики, що торкаються системи соціального захисту. І маємо дуже велику увагу приділяти реабілітації. Не просто дати ліжко, а створити умови, щоб реабілітувати людей фізично і психологічно. Саме на це ми повинні акцентувати максимальну увагу».

Ведучи мову про питання нарахування житлових субсидій населенню, голова облдержадміністрації подякував відповідальним працівникам за якісно проведену роботу в цьому напрямку. Відтак звернув увагу профільних заступників голів райдержадміністрацій на необхідність максимально близького розташування громадських приймалень управлінь соціального захисту та центрів надання адміністративних послуг, що значно полегшило б для людей отримання усього спектру необхідних послуг.

Окремо зупинився Валерій Коровій і на питанні доступності, а також торкнувся проблематики реалізації молодіжної політики на місцях.

Водночас очільник Вінниччини інформував учасників колегії про соціально-економічний регіону, зокрема в питаннях децентралізації, розвитку територіальних громад, будівництва й ремонту доріг на території області, реалізації інвестиційних проектів, спрямованих на створення нових робочих місць.

«Рухатися вперед, отримувати позитивний результат, вірити у власну спроможність щось зробити на краще в нашій країні – ось запорука нашого розвитку», - наголосив на завершення Валерій Коровій.