На території Вінницької області проживає більше 270 тисяч дітей.

Захист дітей у кожній громаді розпочинається з виявлення дітей, які потребують допомоги держави - перебувають у складних життєвих обставинах. Діти в складних життєвих обставинах – це діти, потреби яких  частково або повністю не задовольняються в родинах, де вони виховуються.

  Одним із шляхів виявлення дітей є організація і проведення профілактичних заходів «Діти вулиці», «Вокзал», «Неблагополучна сім’я» і т.д., що належить до сфери діяльності служб у справах дітей. Загалом упродовж 9 місяців 2021 року організовано та проведено за участі представників територіальних підрозділів Національної поліції  у Вінницькій області 1069 таких профілактичних заходи, під час яких було виявлено 434 дитини, в тому числі 21 дитину вилучено з сім’ї. Під час проведення рейдів обстежено 1585 сімей, попереджено 696 батьків, ініційовано притягнення до відповідальності 82 батьків.

          Загалом обліку служб у справах дітей області перебуває 940 дітей, що опинились у складних життєвих обставинах:

  • 866 дітей перебуває на обліку у зв’язку із чинниками, що можуть зумовити складні життєві обставини, у тому числі пов’язаними із ухиленням батьками або особами, які їх замінюють, від виконання своїх обов’язків з виховання;
  • 47 дітей – у зв’язку із жорстоким поводженням з дитиною;
  • 27 дітей - у зв’язку із загрозою життю і здоров'ю.

            На території області проживає близько 2300 дітей-сиріт,дітей, позбавлених батьківського піклування, більше 700 усиновлених дітей.

 В закладах інституційного догляду навчається більше 3000 дітей, з них більше  2000 – на пансіоні, (в тому числі  90 – дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування).