Інформаційно-аналітична довідка щодо профілактики правопорушень та дитячої бездоглядності на території області, організації соціального захисту дітей, що перебувають в СЖО,  за 9 місяців 2023 року

З метою реалізації державної політики з питання профілактики дитячої бездоглядності та безпритульності, соціального сирітства, Службою у справах дітей Вінницької обласної держадміністрації розроблено та затверджено наказами від 11.05.2023 № 17, № 18 і № 19 ряд відповідних заходів, а саме:

  • «Заходи щодо профілактики дитячої бездоглядності та безпритульності на 2023-2024 роки»,
  • «Заходи з профілактики правопорушень на 2023-2024 роки»,
  • «Заходи з профілактики алкоголізму, наркоманії, негативних явищ в дитячому середовищі на 2023-2024 роки»,

якими, зокрема, передбачено раннє виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, бездоглядних та безпритульних дітей, надання їм допомоги, проведення профілактично-роз'яснювальної роботи, забезпечення організації соціального захисту дітей тощо.      

        Традиційно на початку року узгоджено план-графік взаємообміну інформацією на 2023 рік між всіма структурами, дотичними до питань захисту прав дитини. На виконання плану-графіку здійснюється щоквартальне взаємоінформування.

        Відповідно до Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» (у порядку взаємодії з територіальними підрозділами Національної поліції) з дітьми, які перебувають на профілактичному обліку в поліцейському підрозділі ювенальної превенції, і про яких отримують інформацію служби у справах дітей, працівниками служб проводиться відповідна профілактична робота. Так, станом на 30.09.2023 таку роботу працівниками служб у справах дітей проведено з дітьми, що перебувають на профілактичному обліку в поліцейському підрозділі ювенальної превенції:

  • засудженими судом до покарання, не пов'язаного з позбавленням волі - 54;
  • звільненими за рішенням суду від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів  виховного характеру без поміщення до школи або професійного училища соціальної  реабілітації для дітей, які потребують особливих умов виховання - 21;
  • звільненими зі спеціальної виховної установи – 1;
  • які вчинили домашнє насильство у будь-якій формі (дитина-кривдник), передбачене ст. 173-2 КУпАП, а також щодо яких винесено терміновий заборонний припис чи виданий обмежувальний припис – 6;
  • які впродовж року два і більше разів були притягнуті до адміністративної відповідальності – 9;
  • які вчинили булінг (цькування) учасника освітнього процесу – 1;                   
  • які впродовж року два і більше разів самовільно залишали сім'ю, навчально-виховний заклад чи спеціальну установу для дітей – 21.

          У порядку взаємодії з підрозділами ювенальної превенції Національної поліції України упродовж 9 місяців 2023 року до служб у справах дітей області надходила інформація про:

  • 44 дитини, які затримані чи яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень;
  • 17 правопорушників, що не досягли 18 років, у т.ч. звільнених із спеціальних виховних установ, з метою проведення профілактичної роботи;
  • 169 дітей, батьки або особи, які їх замінюють, яких ухиляються від виконання обов’язків щодо створення належних умов для життя, навчання та виховання дітей;
  • 7 дітей, які вчинили домашнє насильство у будь-якій формі, насильство за ознакою статі (діти-кривдники), передбачене ст.173-2 КУпАП;
  • 33 дитини, які зазнали домашнього насильства, насильства за ознакою статі, передбаченого ст. 173-2 КУпАП, чи стала свідком (очевидцем) такого насильства;
  • 22 дитини щодо вчинення ними адмінправопорушень, а також їх батьків (усиновителів) або опікунів (піклувальників), які не виконують обов’язків щодо виховання і навчання дітей;
  • 7 дітей, які впродож року два і більше разів самовільно залишали сім’ю, навчально-виховний заклад чи спеціальну установу для дітей.
  • 6 дітей, які вчинили булінг (цькування) учасника освітнього процесу.

      Загалом для організації соціального захисту службами у справах дітей області за 9 місяців 2023 року взято на облік 92 дитини вищезазначеної категорії.          

       Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» служби у справах дітей області отримують від територіальних підрозділів Національної поліції інформацію про дітей, щодо яких існує загроза жорстокого поводження або з якими жорстоко поводяться. За 9 місяців 2023 року із 108 дітей, взятих на облік службами у справах дітей з підстави жорстокого поводження з ними, 81 дитину взято на облік відповідно до повідомлень, отриманих від територіальних підрозділів Національної поліції.

        З метою організації соціального захисту дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах, службами у справах дітей ведеться відповідний облік.

         Так, станом на 30.09.2023 на обліку служб перебуває 1082 дитини, що перебуває у складних життєвих обставинах (виховуються у 510 сім’ях), з яких 57 – діти із числа ВПО (виховуються у 27 сім’ях):

  • 977 дітей перебуває на обліку у зв’язку із чинниками, що можуть зумовити складні життєві обставини, у тому числі пов’язаними із:
  • ухиленням батьками або особами, які їх замінюють, від виконання своїх обов’язків з виховання дитини - 974;
  • наявністю у дитини невиліковної хвороби, хвороби, що потребує тривалого лікування, психічних та поведінкових розладів, зокрема внаслідок вживання психоактивних речовин – 2;
  • інвалідністю - 1;
  • 99 дітей – у зв’язку із жорстоким поводженням з дитиною, у тому числі пов’язаним із:
  • роботою, яка за характером чи умовами виконання може заподіяти шкоду фізичному або психічному здоров’ю дитини – 4;
  • діями, що призвели до виникнення обставин, за яких дитина стала очевидцем злочину проти життя, здоров’я, волі, честі, гідності, статевої свободи, статевої недоторканності особи – 7;
  • діяннями (діями або бездіяльністю) домашнього насильства, внаслідок якого дитина постраждала або свідком (очевидцем) якого вона була - 76;
  • діяннями (діями або бездіяльністю) домашнього насильства, в якому дитина є кривдником - 4;
  • вчиненням булінгу (цькування) стосовно дитини -2;
  • вчиненням булінгу (цькування) дитиною – 4;
  • вчиненням сексуального насильства стосовно дитини -2;
  • 6 дітей - у зв’язку із загрозою життю і здоров'ю дитини, у тому числі пов’язаної з:
  • незабезпеченням дитини належним харчуванням, необхідною медичною допомогою, відповідним для її віку доглядом - 3;
  • невідкладним станом батьків дитини, що є прямою загрозою їх життю та здоров’ю або їх оточенню – 2;
  • наявною у правоохоронних органів інформацією про можливий та/або підтверджений факт вчинення злочину проти життя, здоров’я, волі, честі, гідності, статевої свободи, статевої недоторканності дитини, у тому числі викрадення, торгівлі дітьми – 1.

         За 9 місяців 2023 року службами взято на облік 530 дітей, що перебували у складних життєвих обставинах. Знято з обліку 494 дитини у зв’язку із усуненням умов та обставин, які стали підставою для взяття дітей на облік.

         Загалом за 9 місяців 2023 року на обліку служб у справах дітей області перебувало 1592 дитини, що опинились у складних життєвих обставинах, та відносно яких скоординовано роботу всіх структур, дотичних до захисту прав дитини, щодо організації соціального захисту цих дітей.

        Із загальної кількості дітей, що перебувають на обліку служб як такі, що опинились у складних життєвих обставинах (станом на 30.09.2023):

  • 57 дітей – це діти із числа переміщених (евакуйованих) із районів бойових дій та тимчасово окупованих територій України на територію Вінницької області (ВПО), які виховуються у 27 сім’ях. Із них:
  • 46 дітей перебуває на обліку у зв’язку із чинниками, що можуть зумовити складні життєві обставини;
  • 9 дітей у зв’язку із жорстоким поводженням з ними;
  • 2 дитини у зв’язку із загрозою їх життю і здоров'ю.
  • 4 дитини, що виховуються в 1 сім’ї, із Немирівської міської територіальної громади виїхали до Федеративної Республіки Німеччина.

      Із загальної кількості дітей в СЖО, що виїхали за межі України з початку війни:

-          36 дітей із 22 сімей повернулись до України;

-          19 дітей з 9 сімей зняті з обліку у зв’язку із зміною місця проживання;

-          12 дітей з 6 сімей зняті з обліку у зв’язку із усуненням умов та обставин, які стали підставою для взяття дітей на облік.

       З метою координації роботи суб'єктів виявлення та/або організацій соціального захисту дітей на 194 засіданнях комісій з питань захисту прав дитини районних військових адміністрацій, міських, сільських, селищних рад розглядались питання щодо роботи із сім’ями з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, 204 суб'єктів взаємодії. Також за 9 місяців 2023 року службами у справах дітей області направлено листи координаційного характеру у напрямку профілактики безпритульності, бездоглядності 226 суб'єктам взаємодії.

Робота щодо профілактики правопорушень здійснюється і в рамках проведення профілактичних заходів «Діти вулиці», «Вокзал», «Неблагополучна сім’я», тощо. Зокрема, службами у справах дітей області упродовж 9 місяців 2023 року організовано та проведено за участі представників територіальних підрозділів Національної поліції  у Вінницькій області, органів місцевого самоврядування, інших структур, дотичних до питань захисту дітей, 1567 профілактичних заходи «Діти вулиці», «Розважальні заклади», «Неблагополучна сім’я», під час яких було виявлено 971 дитину, вилучено 50 дітей: 12 дітей вилучено з сім’ї, 38 – з вулиці. З них: повернуто в сім’ю – 39 дітей, до навчальних закладів – 2 дітей; влаштовано в заклади охорони здоров’я – 9 дітей. Із загальної кількості виявлених дітей: 272 дитини - до 6 років, 488 дітей - від 6 до 14 років, 211 дітей - віком 14-18 років, 125 дітей виявлено повторно.Під час проведення рейдів виявлено 24 порушення правил торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами, обстежено 3312 сімей, попереджено 1654 батьків, ініційовано притягнення до відповідальності 212 батьків.

        Зважаючи на те, що негативні явища в дитячому середовищі також є причинами для скоєння протиправних дій підлітками служби у справах дітей окреслили і в цьому напрямку ряд заходів, а саме упродовж 9 місяців 2023 року:

  • відбулось 63 координаційних нарад та засідань комісії з питань захисту прав дитини щодо профілактики алкоголізму, наркоманії та інших негативних явищ в дитячому середовищі;
  • здійснено 64 перевірки за участі служб у справах дітей за дотриманням закладами культури району нормативно-правових актів щодо порядку відвідування його дітьми, розповсюдження наркотиків, продажу алкоголю, тютюну;
  • здійснено 92 перевірки торгівельних та розважальних закладів на предмет продажу неповнолітнім алкогольних напоїв, тютюнових виробів;
  • проведено 969 бесід з дітьми та їх батьками щодо здорового способу життя, щодо негативної впливу асоціальної поведінки батьків на виховання дітей, та інші;
  • здійснено 48 перевірок за проведенням у навчальних закладах виховної роботи з питань профілактики алкоголізму, наркоманії, тощо.