Службою у справах дітей обласної військової адміністрації в межах повноважень реалізуються заходи щодо захисту житлових, майнових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування відповідно до наказу начальника служби у справах дітей обласної військової адміністрації від 01 березня 2023 року № 11. Серед завдань здійснення службами координаційної роботи стосовно забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, шляхом спрямування роботи виконкомів міських, селищних, сільських рад територіальних громад на визначення житлових приміщень та будинків, земельних ділянок, виділених під забудівлю житла, такими, що не мають власників і господарів, з метою передачі їх у комунальну власність з подальшим наданням їх, як соціального житла, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, у тому числі внутрішньо переміщеним. Відповідно до законодавства службами у справах дітей області ведеться облік нерухомого майна дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, проводиться координаційна робота з виконавчими комітетами органів місцевого самоврядування з метою своєчасної постановки дітей зазначеної категорії на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, після досягнення ними 16-річного віку. Здійснюється моніторинг перебування зазначеної категорії дітей на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, та на соціальному квартирному обліку. Органами опіки та піклування вживаються заходи щодо збереження житла дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яке належить їм на праві власності та користування, повернення його після завершення терміну перебування дітей у сім’ї опікуна чи піклувальника, прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу, закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Приймаються рішення щодо встановлення опіки над житлом зазначеної категорії дітей.

У вересні 2023 року придбано квартиру дитині за рахунок коштів грошової компенсації відповідно до рішення районної комісії Управління соціального захисту населення Гайсинської районної військової адміністрації Вінницької області, у сумі 1475483,04 грн.

За оперативною інформацією районних військових адміністрацій, сільських, селищних, міських рад із загальної кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служб у справах дітей, мають житло на праві власності ― 7,7 відсотка, на праві користування ― 75,2 відсотка, не забезпечені житлом ― 17,1 відсотка дітей.

Постійно проводиться робота з опікунами та піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями щодо захисту житлових та майнових прав дітей, необхідності накопичення коштів на ремонт або придбання їм житла. Стосовно житла, яке належить дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, на праві власності та користування, з’ясовується можливість щодо їх повернення та проживання в даних приміщеннях по досягненню ними 18-річного віку. Стан збереження та використання житла, закріпленого за дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, знаходиться на постійному контролі служб у справах дітей органів виконавчої влади.

За оперативною інформацією станом на 31 грудня 2023 року на первинних обліках служб у справах дітей міських, селищних, сільських рад перебувало 2277 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 145 діти з інвалідністю.

Із кількості дітей з інвалідністю забезпечені житлом:

 на праві власності  – 8 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування;

на праві користування - 100.

В закладах з пансіоном всіх форм підпорядкування перебуває 104 дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, з них  49 - діти з інвалідністю. В усіх 49 дітей з інвалідністю, що проживають в закладах з пансіоном, відсутнє житло.

Із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з інвалідністю перебувають на квартирному (соціальному квартирному) обліку - 24.

Наразі перебуває на опрацюванні питання забезпечення житлом осіб з інвалідністю, які проживають у державних або інших соціальних установах.