Відповідно до інформації Департаменту соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації на території Вінницької області функціонують: 1 дитячий будинок-інтернат та 5 психоневрологічний будинків-інтернатів обласного підпорядкування, а саме: Стрижавський дитячий будинок-інтернат, Антопільський психоневрологічний інтернат, Брацлавський психоневрологічний будинок-інтернат, Жмеринський психоневрологічний будинок-інтернат, Ладижинський психоневрологічний інтернат, Яришівський психоневрологічний будинок-інтернат.

У вищевказаних закладах наразі перебуває 1131 підочний, з них 211 ліжкохворих. Усі зазначені особи отримують послугу стаціонарного догляду, за особою що втратила здатність до самообслуговування чи не набула такої здатності.

Із перших днів повномасштабного вторгнення військових сил російської федерації на територію України Вінницька область стала транзитною та розпочала здійснювати розміщення внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю, в тому числі із психічними порушеннями та осіб похилого віку в закладах системи соціального захисту населення області, в тому числі і з будинків-інтернатів.

До вищевказаних закладів було прийнято 189 внутрішньо переміщених осіб.

Питання щодо надання соціальної послуги підтриманого проживання для осіб з інвалідністю, осіб похилого віку висвітлено сайті Вінницької обласної військової адміністрації за посиланням:

URL: https://www.vin.gov.ua/dep-smp/sotsialni-posluhy/688-derzhavni-standarty-sotsialnykh-posluh/29028-sotsialna-posluha-pidtrymanoho-prozhyvannya-osib-pokhyloho-viku-ta-osib-z-invalidnistyu

Пріоритетним напрямком роботи служб у справах дітей є захист прав та інтересів дітей, які цілодобово перебувають в закладах інституційного догляду На сьогоднішній день у Вінницькій області функціонує 27 закладів. З них, у підпорядкуванні:

Департаменту охорони здоров’я Вінницької обласної військової адміністрації – 2 будинки дитини.

Департаменту гуманітарної політики – 21 спеціальних та спеціалізованих школи

Департаменту соціальної та молодіжної політики - 1 будинок – інтернат.

Служби у справах дітей – 2 обласних центри соціально – психологічної реабілітації дітей.

У комунальній власності територіальної громади – 1 навчально – реабілітаційний центр.

Всього в даних закладах знаходиться 3321 дитина. З них, 522 дітей з інвалідністю.

Всього  закладах  області цілодобово  перебуває – 1916 дитина. З них 148 дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування,  в тому числі 69 дітей з інвалідністю.

На повному державному утриманні перебуває – 109 дітей, з них 59 з інвалідністю; в сімейних формах виховання – 37, з них 11 дітей з інвалідністю.

Щоквартально службами у справах дітей області здійснюється моніторинг   за умовами утримання і виховання дітей з цілодобовим перебуванням незалежно від форми  власності. За результатами якого складаються відповідні акти, здійснюється відповідний аналіз та вживаються заходи.