У зв’язку із початком опалювального сезону, 26 жовтня 2021 року, Управлінням розвитку територій та інфраструктури проведено нараду з питань забезпечення населення дров'яною продукцією.

   Участь у заході, що відбувся за головування начальника Управління Марії Зонової та заступника з питань екології Юрія Кислова, прийняли представники основних виробників дров’яної продукції регіону -  Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського  підприємства «Віноблагроліс», а також одного із основних постачальників твердопаливної продукції - ПАТ «Вінницяоблпаливо», що утримує складські приміщення та персонал практично в усіх бувших районних центрах.   

   Відповідно до порядку денного розглянуто питання формування ціни на дрова, можливостей збільшення обсягів виробництва та реалізації продукції, а також забезпечення твердим паливом пільгових категорій населення.

  За інформацією лісівників, на сьогодні у лісгоспах середня реалізаційна вартість дров твердих порід (дуба, акації, ясена) становить 750 - 1100 грн за     1 м³ (без вартості доставки), у посередників на 20 - 30% вище. На думку учасників наради, зростання ціни, на якому збагачуються переважно перекупщики, відбулося внаслідок сезонного збільшення попиту, посиленого здорожчанням природного газу, що і призвело до штучного дефіциту. Вплинуло також зростання собівартості виробництва продукції, викликане збільшенням виробничих витрат на логістику, заробітну плату та енергоносії.

  Для уникнення спекулятивних ризиків, в даний час дрова відпускаються лише приватним особам, причому в обсязі, що не перевищує 15 м3. Оптові закупівлі здійснюються лише за результатами електронних торгів. Малозабезпеченим категоріям населення пільга монетизована, обслуговування пільговиків проводиться поза чергою.

  За словами представників лісгоспів, заготівля продукції проводиться в обсягах та в терміни відповідно до затвердженого графіку. Дрова відпускаються в порядку черговості. На сьогодні черга за заявками на тверді породи дерева (дуб, акацію, ясен, граб) становить приблизно два-три тижні. Уже у листопаді сезонний попит зазвичай знижується і реалізація відбувається в робочому порядку - протягом 2-3 робочих днів. Крім того, на складах ПАТ «Вінницяоблпаливо» в достатній кількості наявні торфо- і деревобрикети, що по енергоефективності та економічності переважають дрова та користуються все більшим попитом у населення.

  А загалом лісівники рекомендують заготовляти дрова заздалегідь, найкраще відразу після закінчення опалювального сезону, коли і ціна нижча, і черги немає і заготовлені дрова висохнуть до необхідних кондицій.

 

202110282.jpg — 127.49 kB