Реабілітація.

Щоденно зростає кількість людей, які її потребують.

Як військових, так і цивільних.

«Зараз у Вінницькій області не вистачає професійних кадрів, які знали б і специфіку цієї роботи, так і самої бази спроможної мережі реабілітаційних відділень. – наголосила Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна. - Начальник ОВА Сергій Борзов на нараді безбар’єрності за участю Першої леді Олени Зеленської презентував проєкт, над яким ми зараз працюємо. Хочемо, аби якісна реабілітаційна допомога була доступною для усіх людей. Це прямо впливає на їх соціалізацію».

Тема реабілітації стосуватиметься не лише наших ветеранів та членів їх родин, але й людей з інвалідністю та й власне усіх, хто має будь-які гострі та хронічні захворювання. Це повинен бути комплексний підхід. Потреба у реабілітації є майже у кожній українській родині.

Як зазначила посадовиця, на рівні області було визначено наступні високоспеціалізовані медичні заклади:

▪Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О. І. Ющенка;

▪Вінницький обласний клінічний медичний реабілітаційний центр ветеранів війни та радіаційного захисту населення.

▪Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. І. Пирогова;

▪Вінницька обласна дитяча лікарня;

«Є перелік опорних закладів охорони здоров‘я, що мають контракт на надання реабілітаційних послуг з НСЗУ. Але мусимо чітко визначити наявність фахівців для формування мультидисциплінарних команд, проаналізувати їх компетентність та провести навчання. Будемо співпрацювати з нашими закладами освіти», - наголосила Наталя Заболотна.

Також вона додала, що є потреба здійснення перевірки необхідного оснащення і додати те, чого не вистачає. Крім цього, планується залучити до роботи міжнародні організації, які допоможуть розробити мапування закладів та послуг. Це дозволить чіткіше бачити проблему.

«Безбар’єрність – це не просто слова. Це про кожного з нас. Я переконана, що ми стаємо ближче на ще один крок, реалізовуючи цей проєкт», - резюмувала Перший заступник Начальника ОВА.