Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна взяла участь у заході, присвяченому обговоренню постанови Кабінету Міністрів України від 01 вересня 2023 року № 930 «Деякі питання функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб». 

На важливості цього наголосили Віце-прем’єр-міністерка– Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Під час заходу Наталя Заболотна поділилася досвідом Вінниччини в адмініструванні місць тимчасового проживання.

«У МТП розміщено лише 2,2% від усіх ВПО, які залишились в області. Проте вони повинні мати усі умови для комфортного життя», – наголосила посадовиця.

Постанова передбачає утворення моніторингової групи, яка перевіряє стан облаштування, кількості мешканців та вільних ліжко-місць у місцях тимчасового проживання внутрішніх переселенців.

Наталя Заболотна зазначила, що за результатами моніторингу 48 МТП - частково відповідають чек-листу, лише два МТП - повністю відповідають та чотири МТП - зовсім не відповідають.

Основні недопрацювання:

▪️МТП не обладнано інфраструктурою (пандуси, поручні тощо), що забезпечує безбар’єрний доступ для маломобільних осіб до приміщень;

▪️не надано у користування ВПО достатньої кількості меблів;

▪️не забезпечено у повному обсязі кухонного приладдя;

▪️не заключено договорів, включаючи Правила проживання внутрішньо переміщених осіб у місцях тимчасового проживання, між керівником та мешканцями місця тимчасового проживання.

Упродовж шести місяців необхідно усунути всі невідповідності. В іншому разі ці МТП не зможуть бути включеними до реєстру.

«Наразі нашим основним завданням є комфорт людей, які там проживають. Працюватимемо спільно з власниками приміщень та міжнародними партнерами, щоб усі місця тимчасового проживання ВПО відповідали усім базовим вимогам», - підкреслила Наталя Заболотна.