Як зазначила Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна, інвалідність — це не про особливі потреби, а бар'єри в оточенні.

"Це слово взагалі не про особистість, це про середовище, в якому вона перебуває. Наприклад, коли людина не може потрапити до будівлі, бо немає пандуса. Коли неможливо зайти до громадського транспорту, бо він зависокий. Так, саме зайти! Бо люди на візках не їздять, а ходять. Коли на необхідному сайті неможливо знайти інформацію, бо він не пристосований до потреб людей з порушеннями зору", - зауважила Перший заступник Начальника ОВА.

Вона також підкреслила, що немає людей з особливими потребами. Потреби у всіх однакові.

Вільно пересуватися, здобувати інформацію, навчатися, працювати тощо.

Це не відпочинок за кордоном чи новий телефон.

Йдеться про базові речі для кожного.

"Для ефективної комунікації з людьми з інвалідністю спочатку слухайте уважно, будьте відкриті до розмови та виражайте повагу до їхнього досвіду. Повагу, але не співчуття! Якщо особа має обмеження в мовленні, будьте терплячі та використовуйте інші способи взаєморозуміння, такі як мова жестів або письмова комунікація. Уникайте стереотипів та уявлень щодо інвалідності. Це все лише бар‘єри у нашій свідомості", - наголосила посадовиця.

Також Наталя Заболотна порекомендувала усім переглянути Довідник безбар’єрності, створений на ініціативи Першої леді Олени Зеленської. Тут ви можете знайти багато корисної інформації та дізнатися більше про те, як піклуватися про себе і тих, хто поруч.

Ознайомитися з довідником можна за посиланням: https://bf.in.ua

Формуймо безбар‘єрне середовище разом!