Як повідомили у Департаменті охорони здоров'я та реабілітації ОВА, у реабілітаційному відділенні Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні імені акад. О.І. Ющенка пройшли лікування 1200 пацієнтів.

Сюди беруть найважчих пацієнтів. До мультидисциплінарної команди вони зазвичай потрапляють прикутими до ліжка. Однак, після роботи з командою фахівці демонструють гарні результати.

Один зі таких прикладів Сергій, який отримав поранення хребта. Дев’ять місяців чоловік провів у різних медичних закладах Дніпра, Києва, Івано-Франківська. Вісім місяців чоловік був прикутий до ліжка. У Вінниці він зміг сісти у колісне крісло.

«Не передати те, що я відчуваю. Коли ти постійно лежиш, а ту зміг сісти, це не вдалося зробити в інших закладах. Дев’ять місяців я бачив тільки стіни лікарні, тут нарешті можу навіть на вулицю поїхати», - каже Сергій.

Нещодавно роботу реабілітаційного відділення оглянула директорка Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА Ольга Задорожна. Вона поспілкувалася з лікарями та пацієнтами.

У реабілітаційному відділенні працює майже 70 фахівців. Це лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, фізичні терапевти, ерготерапевти, асистенти фізичних терапевтів та ерготерапевтів, психологи, які спеціалізуються на роботі з дітьми та дорослими, терапевти мови та мовлення, реабілітаційні медичні сестри, за потреби консультує протезист. Для пацієнтів з травмою спинного мозку до команди залучають інструктора першого контакту. Також в закладі консультує соціальний працівник.

«Результати роботи реабілітаційної команди вражають. І вони не зупиняються на досягнутому, постійно розвиваються та вдосконалюються. Попереду багато роботи. Ми працюємо над розбудовою мережі безбарʼєрних закладів з якісними послугами з реабілітації. Всі пацієнти мають отримувати кваліфіковану допомогу та комфортні умови», - зауважила Ольга Задорожна.