Тростянецька громада тісно співпрацює із програмою EGAP, що впроваджується Фондом Східна Європа у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України за підтримки Уряду Швейцарії.

Завдяки цій програмі та постійній підтримці Вінницької обласної військової адміністрації, у Тростянці втілено чимало новацій: підвищено ефективність роботи ЦНАПу та забезпечено його енергонезалежність, функціонують основні напрями електронного врядування, діють загальнодержавні сервісні послуги (єМалятко; електронні лікарняні; зміна місця проживання онлайн; послуги для ФОП та інші).

Також, у межах проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад», в Тростянецькій громаді була розроблена Програма Інформатизації, яка вже погоджена Мінцифрою.

Загалом, спільно з EGAP Тростянецька селищна рада за 3 роки реалізувала 10 проєктів.

Сьогодні, 10 січня, жителям Тростянця презентували «Центр активності громадян» - черговий проєкт, втілений завдяки Програмі EGAP.

У заході взяли участь: заступник Начальника Вінницької ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTО) Андрій Кавунець, координатор Програми EGAP з цифровізації регіонів Сергій Гунько, Тростянецький селищний голова Людмила Червонецька, регіональні координатори EGAP за напрямами роботи.

За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, його заступник Андрій Кавунець привітав жителів громади із відкриттям «Центру активності громадян».

«На Вінниччині функціонують 63 громади. Кожна з них має свою специфіку, але важливо, коли в області є громади-ініціатори змін, з якими хочеться працювати у рамках різноманітних пілотних проєктів. І Тростянецька громада саме така. - підкреслив посадовець.- Проєкти не бувають простими, адже щоб втілити якийсь проєкт потрібно дуже багато чого запланувати, зробити, відпрацювати, залучити фахівців. І, головне, - мати бажання у самій громаді. Необхідно знаходити можливості для того, щоб покращувати життя на місцях. Відкритий сьогодні Центр активності громадян стане місцем для розвитку всієї громади».

Мета створення простору якраз полягає у можливості об'єднувати активних мешканців та посилювати їхню роль у житті громади.

Координатор Програми EGAP з цифровізації регіонів Сергій Гунько зазначив, що наразі програми цифровізації втілюють 44 пілотні громади.

«Дуже сподіваюся, що таких пілотних громад стане більше, - наголосив він.- Наша програма - про цифровізацію, про підвищення ефективності роботи влади, наближення доступності послуг та рівня залучення жителів громад до прийняття важливих рішень шляхом використання новітніх технологій. Це дев'ятий Центр активності громадян, який ми відкриваємо в Україні, і вже четвертий, що починає працювати на Вінниччині. Тут можна отримати доступ до цифрових сервісів, які створюються Мінцифрою. Не в усіх людей є така можливість вдома, тому це дуже важливо.»

Можливості «Центру активності громадян» презентувала селищний голова громади Людмила Червонецька, яка в минулому році пройшла навчання в Естонії щодо втілення різних інструментів цифровізації в громаді.

Голова Тростянецької громади зауважила, що у просторі, який знаходиться в самому центрі селища, жителі громади зможуть самостійно через календар подій організовувати різні заходи, спрямовані на розвиток громади, налагоджувати взаємодію між владою і громадськістю.

«Для активних жителів громади, волонтерів, внутрішньо переміщених осіб, а також для нашої креативної, творчої, обдарованої молоді саме такий простір був великою і нагальною потребою»,- підкреслила очільниця громади.

На завершення, Антоніна Олійник, яка пройшла тренінгову програму «Цифрові Амбасадори» в межах швейцарсько-української Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа, поділилась тим, як впроваджує свої набуті знання на практиці.

Окремо, в рамках робочої поїздки заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець та координатор Програми EGAP з цифровізації регіонів Сергій Гунько відвідали місцевий Центр надання адміністративних послуг, який розпочав свою діяльність у 2021 році. Важливо, що ЦНАП подав заявку на отримання статусу «Дія. Центру».

Працюємо над тим, щоб зробити держпослуги ще доступнішими.