У Хмельницькому відбулась зустріч представників Управління ООН з координації гуманітарних справ (OCHA Ukraine) із партнерами, які працюють у Вінницькій, Хмельницькій та Житомирській областях.

Гуманітарний радник Управління з координації гуманітарних питань (OCHA), представник Київського Саб-Офісу Олександр Овдієнко ознайомив присутніх з аналітикою за підсумками 2023 року щодо гуманітарного реагування в розрізі регіонів.

За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, результати роботи у співпраці з партнерами на Вінниччині за минулий рік представив його заступник Андрій Кавунець.

Під час виступу він подякував УВКБ ООН, МОМ та усім організаціям, які продовжують підтримувати вимушених переселенців, що знайшли прихисток в області.

«За два роки повномасштабної війни Вінниччина, як і багато інших областей, стала опорною та водночас транзитною. У перші тижні повномасштабної війни у нас щодня зупинялися 15 – 20 тисяч людей, які їхали далі. Загалом наша область прийняла транзитом близько 600 тисяч осіб з усіх куточків України. Зараз тут мешкають люди з різних регіонів, у тому числі й з деокупованих, оскільки їм нікуди повертатися або є інші труднощі. Наразі на Вінниччині проживає майже 155 тисяч ВПО. Приблизно 43 тисячі з них - діти, а  більше 6 тисяч - люди з інвалідністю. Наша область прихистила більше 2 тисяч малозабезпечених сімей та 348 багатодітних родин», - зазначив Андрій Кавунець.

Також він розповів про централізовану евакуацію та надання прихистку людям з інвалідністю. За його словами, зараз у закладах Вінниччини мешкають 543 особи, які потребують постійного догляду. 

Окремо Андрій Кавунець зупинився на діяльності Координаційного центру підтримки цивільного населення, втіленні обласної цільової програми підтримки ВПО на 2023 – 2027 рр., а також на реалізації стратегії міжвідомчої взаємодії та 34-х програм соціального забезпечення вимушених переселенців. Йшлося й про діяльність Ради з питань ВПО, до складу якої входять вимушені переселенці.

Серед пріоритетів - інтеграція ВПО. 

«Ми поставили перед собою завдання не просто забезпечувати поточні потреби людей, а й допомогти їм адаптуватися до проживання в громадах», - зауважив заступник Начальника ОВА.

Окрім зайнятості внутрішньо переміщених осіб, досить гострою залишається житлова проблема. 

«Стосовно місць тимчасового проживання… вважаю, що зараз необхідно залучати кошти на ті об’єкти, які будуть використовуватися людьми тривалий час. Працюємо над тим, щоб забезпечити умови, що сприятимуть інтеграції ВПО на тривалий період. 16 лютого Вінницька обласна військова адміністрація підписала меморандуми з Мінреінтеграції, Міжнародною організацією з міграції, а також трьома громадами області про забезпечення доступним житлом переселенців та людей, які постраждали від війни. Так, за фінансової підтримки уряду Німеччини, в області збудують 5 житлових об'єктів на 403 квартири», - зауважив заступник Начальника ОВА. 

Учасники зустрічі не лише підбивали підсумки, а й окреслили напрямки спільної роботи в регіонах у поточному році – від проєктів екстреного реагування до довгострокових рішень.

Також заслухали представників гуманітарних організацій, обговорили блок тематичних напрямків гуманітарного реагування та ознайомилися з оновленням кластерів системи координації гуманітарної діяльності ООН.

Дякуємо партнерам за постійну підтримку.

Здолаємо усі виклики разом!