Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОВА Світлана Юзвак взяла участь у Регіональній зустрічі керівників департаментів культури та інформаційної політики ОДА/ОВА.

Захід організовано Міністерством культури та інформаційної політики України спільно з радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності Тетяною Ломакіною, за підтримки Дитячого Фонду ООН (UNICEF).

До події також долучилися експерти з міжнародних, всеукраїнських, громадських організацій та бізнес-спільнот.

Мета зустрічі – презентація дослідження суспільної думки щодо політики безбар’єрності, представлення Комунікаційної стратегії для підтримки реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Тетяна Ломакіна привітала учасників заходу й наголосила, що спільним першочерговим завданням є розбудова безбар’єрного суспільства, в якому кожній людині відкриті можливості для роботи, освіти, спілкування та пересування у просторі.

«Роль культурних діячів полягає у демонстрації переваг соціальної згуртованості та цінності кожної людини через створені продукти, проєкти і простори, залучаючи людей з інвалідністю, старшого віку, батьків з маленькими дітьми» – зазначила радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності.

Звертаючись до присутніх, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, підкреслив важливість таки зустрічей: «Ми маємо дослухатися до потреб різних людей та реалізовувати системні рішення у кожному регіоні країни. Доступність та інклюзивність має напряму відображатися в роботі: у комунікаціях, публічних заходах, проєктах, та інформаційних продуктах» – акцентував урядовець.

Медичний експерт Дитячого фонду ООН (UNICEF) Катерина Булавінова, свою чергою зауважила, що основні чинники  безбар’єрного демократичного суспільства – це інклюзивна освіта дітей, доступ до медичної підтримки і реабілітації, до спілкування на рівних з однолітками.

Під час зустрічі учасники ознайомились з Програмою надання культурних послуг для Захисників та Захисниць України та з проєктом створення Регіональних мап безбар’єрних культурних послуг. Зокрема, обговорили вплив та роль політики безбар’єрності, її пріоритетність в контексті сучасних викликів, оцінили на практиці доступність простору, згідно з вимогами «Гайду безбар’єрних подій».