Налаштування відображення

Розмір шрифту:
Колір сайту:
Зображення

Параметри

В області триває навчання з підготовки осіб до надання соціальної послуги супроводу під час інклюзивного навчання.

Сьогодні Перша заступниця Начальника ОВА Наталя Заболотна зустрілася та поспілкувалася з майбутніми асистентами дитини.

Значна частина учасників семінару – це батьки дітей з особливими освітніми потребами.

«Соціальна послуга супроводу під час інклюзивного навчання для Вінниччини – не нова, але особлива, оскільки наразі в Україні лише у Вінницькій області працюють такі фахівці. Ми брали участь у виробленні державного стандарту цієї послуги. Основна наша мотивація рухати цей процес у тому, аби кожна дитина могла реалізувати своє право на догляд, розвиток та виховання у сімейному середовищі, а також мала можливість отримати освіту та в подальшому адаптуватися у соціумі». – зауважила Наталя Заболотна.

За словами посадовиці, на відміну від асистента вчителя:

  • посада асистента дитини утримується з бюджету громади;
  • асистент дитини працює з однією дитиною, а не з класом;
  • асистента дитини приймає на роботу не директор школи, а центр надання соціальних послуг;
  • асистентом дитини може працювати один із батьків;
  • асистент дитини не є педагогічним працівником, але  є членом команди психолого-педагогічного супроводу.

«Ця соціальна послуга знаходиться у площині діяльності трьох галузей – освіти, соціального захисту та охорони здоров’я і потребує навичок з усіх трьох галузей». – акцентувала Перша заступниця Начальника ОВА.

Також Наталя Заболотна зазначила, що за результатами навчань послугу впроваджено у 19 громадах, її надання протягом минулого навчального року забезпечували 68 асистентів дитини.У минулому навчальному році на інклюзивному навчанні перебували майже 2500 дітей.

«Ми бачимо, що є потреба у цій послузі і будемо продовжувати її впровадження і надалі. Я бажаю усім успіхів у навчанні та опанування направду нового фаху. Повноцінне інклюзивне навчання неможливе без асистента дитини. Це дозволяє нам включати абсолютно всіх дітей в освітній процес та реалізувати рівне право на освіту для всіх. І, безумовно, подальша соціалізація без цього неможлива. Впевнена в тому, що нам вдасться створити коло однодумців, які працюють для дітей та в інтересах дітей!»  - підкреслила Перша заступниця Начальника ОВА.