В останній день літа, 31 серпня, редактори районних видань Вінниччини взяли участь у прес-турі «Моя Вінниччина», який відбувся у мальовничому куточку на Дністрі - Могилів-Подільському районі. У прес-турі взяли участь також заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Крученюк, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк, голова районної державної адміністрації Олег Китасюк, заступник голови райдержадміністрації Михайло Гоцуляк.

Програма прес-туру була досить насиченою та продуктивною. Протягом дня усі мали змогу отримати масу позитивних емоцій та максимальну кількість інформації, як про місто, так і про історичні місця району.

Учасники відвідали один із головних історичних об’єктів Могилів-Подільщини - фортифікаційну пам’ятку Могилів-Ямпільського укріпрайону, збудовану ще у далекому 1938-му році – ДОТ №86 с. Серебрія. Це вписана в пагорб система підземних галерей, бойовим завданням якої було спостерігання за переднім краєм укріпрайону та обстріл підходів до нього, а головне, не допущення форсування противником ріки Дністер і прориву у напрямі Бельци-Могилів-Подільський-Вінниця. Він займав смугу оборони протяжністю 140 км. Могилів-Ямпільський УР був єдиним на теренах України, що мав велику кількість мінних груп (23). Найпотужнішими групами були «Серебрія №86» і «Бронниця №112».

Перш ніж ознайомитись із діяльністю стратегічного об’єкту Вінницької області та України, Могилів-Подільським прикордонним загоном, керівники області та району поклали квіти до Меморіалу «Слави» та хвилиною мовчання пом’янули загиблих героїв-прикордонників, які виконували бойові завдання з охорони та оборони державного кордону на Сході України.

Могилів-Подільський прикордонний загін імені Героя України старшого лейтенанта В’ячеслава Семенова охороняє ділянку загальною протяжністю 190,7 км державного кордону в межах Могилів-Подільського, Ямпільського, Крижопільського та Піщанського районів. Маючи змогу побувати у прикордонному загоні усі присутні із цікавістю спостерігали на пульті керування кордоном за здійсненням, в установленому порядку, прикордонного контролю і пропуску через державний кордон України осіб, транспортних засобів, вантажів тощо.

Наступним об’єктом ознайомлення стало духовне надбання Могилів-Подільської землі – музей етнографії та народної творчості імені Марії Руденко. Цю унікальну майстриню витинанки, вишивки, народного розпису, заслуженого працівника культури України знали далеко за межами її малої та великої Батьківщини. Її витинанки — маленькі паперові дива, котрі вона нашвидкуруч вирізала, брала з собою в далекі краї. Всі із великим захопленням вдивлялись у витвори мистецтва, витончені унікальні експозиції.

Найбільше вразила краса Могилів-Подільських просторів, дивовижна сила річки Дністер, яку змогли відчути, побачити та запам’ятати учасники прес-туру під час екскурсійної подорожі до Свято-Усікновенського скельного чоловічого монастиря. За переказом, заснованого 1013 року святим Антонієм Печерським, який вертався з Афону й Царгороду до Києва. Це святе місце розташоване на скельній терасі 90-метрової гори, що височіє над Дністром на його лівому березі, біля села Лядова. 

Учасники прес-туру «Моя Вінниччина» отримали вдосталь інформації аби донести через свої видання подолянам ту красу, велич, надбання та досягнення, які є у нас в області.

Нагадаємо, що такі прес-тури організовуються протягом року, почергово у кожному районі області за участю редакторів районних газет. Головна їх мете – популяризація історико-культурного надбання та соціально-економічного  становлення територій Вінниччини.

 

 

        

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92