В офіційному медіацентрі обласної військової адміністрації  відбувся брифінг директора Вінницького обласного центру контролю і профілактики хвороб Ігоря Матковського до Всесвітнього та Європейського тижня  імунізації.

«Вакцинація - це одне з найефективніших досягнень сучасної медицини та важлива складова культури здоровʼя. Щороку вона рятує 2-3 млн людей в усьому світі від небезпечних захворювань та запобігає 1,5 млн летальних випадків внаслідок інфекційних хвороб,- зазначив спікер.

В умовах війни в Україні вакцинація є питанням національної безпеки, адже

здоровʼя українців - усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями.

Ігор Матковський підкреслив,що переривання планової вакцинації, навіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань.

В Україні, відповідно до Календаря щеплень, усі діти мають обовʼязково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту.

Ці вакцини закуповують державним коштом тож можна зробити щеплення у медичному закладі безоплатно.

Усім дорослим потрібно кожні десять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця. У період воєнного стану це питання є надзвичайно актуальним для збереження здоровʼя  військовослужбовців, а також і цивільного населення.

  • Як забезпечується логістика та зберігання вакцин на Вінниччині?
  • Які заходи для покращення охоплення щепленнями населення області вживає ЦКПХ?
  • Як працюють проекти «Вакцинобус» та «Вакцинальний компаньйон Вакцинайко»? Скільки вінничан охоплено щепленнями за їх допомогою?

 

Дивіться у відео.