Під час чергового 20 засідання обласної комісії з реабілітації при облдержадміністрації розглянуто 102 заяви про визнання особи реабілітованою або потерпілою від репресій та відповідний пакет документів. З них 5 заяв розглянуто на прохання Національної комісії з реабілітації. 

«Ми продовжуємо працювати над відновленням доброго ім’я репресованих українців. Кількість жертв політичних репресій досі неможливо підрахувати. Через терор і репресії пройшли всі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Наслідками комуністичного терору 1930-х років в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація. Завдяки ухваленому в 1991 році Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» та наступним нормативно-правовим актам сьогодні ми маємо змогу відновити історичну справедливість», – зазначила директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної військової адміністрації Світлана Юзвак.

Члени обласної комісії з реабілітації при облдержадміністрації розглянули 102 заяви та відповідний пакет документів до них про визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій.

Опрацювавши пакет документів, робоча група комісії перевірила факт обвинувачення та призначення покарання і дійшла висновку, що 97 осіб було репресовано позасудовими органами, тому відповідно доЗакону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» такі особи можуть отримати статус реабілітованої. Стосовно інших 5 осіб встановлено факт депортації – насильницького переселення з місць постійного проживання, що відповідно до чинного законодавства підлягає реабілітації.

За результатами обговорення та наступного голосування найближчим часом будуть підготовлені відповідні обґрунтовані пропозиції стосовно кожної зі справ про надання статусу реабілітованої особи. Справи передадуть до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по суті.

Організаційне забезпечення роботи та інформаційний супровід діяльності обласної комісії з реабілітації здійснюється Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної військової адміністрації.

Діяльність обласної комісії з реабілітації висвітлюється на офіційному вебсайті обласної військової адміністрації у рубриці «Обласна комісія з реабілітації» розділу «Громадянське суспільство».