В офіційному медіацентрі ОВА відбувся брифінг Першого заступника начальника ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександра Сорочана.

Під час брифінгу йшлося про запобігання  отруєнням дикорослими грибами та профілактику ботулізму.

Олександр Сорочан зазначив, що у 2023 році на Вінниччині було зареєстровано 8 випадків отруєння грибами. Серед постраждалих – одна дитина.

У 2024 році зафіксовано один сімейний випадок – постраждали батько і дитина. Вони приготували і вживали в їжу гриби, які знайшли на подвір’ї.

Спікер наголосив: «Гриби не є продуктом першої необхідності. Це не м'ясо, не риба, не яйця і не хліб. Оскільки вони є дуже важким продуктом для травної системи, гриби не варто давати дітям до 12 років. Та й старшим теж необхідно споживати дикорослі гриби з великою обережністю».

Олександр Сорочан  також застеріг від придбання лісових грибів на стихійних ринках . «У цьому випадку ви також наражаєте себе на небезпеку, довіряючи людям, які збирали гриби і могли помилитись. Тільки купівля на агропродовольчих ринках, де працює лабораторія  ветеринарно- санітарної експертизи, купівля грибів, що пройшли перевірку, є безпечною»,- зазначив посадовець.

Небезпеку можуть нести і консервовані гриби. Навіть їстівні, але законсервовані без дотримання  вимог технологічного процесу стають отрутою, що спричиняє ботулізм.

Ботулотоксин – одна із найсильніших отрут в історії людства. Він вражає нервову систему людини, викликає судоми і призводить до важких наслідків.

Убезпечте себе від ботулізму і важких отруєнь – не купуйте гриби та домашні консерви на стихійних ринках!

Більш детально у відео.