Розпочався 2021 рік із завершення довгоочікуваного і тривалого капітального ремонту відділенні хіміотерапії. Його проводили у кілька етапів, за власні кошти ПРЦО. Тепер відділення відповідає сучасним  вимогам, у палатах встановлені зручні ліжка та функціональні крісла для проведення хіміотерапії.

 Задля якісної комунікації з пацієнтами у Подільському регіональному центрі онкології відкрили кол-центр. Оператори контакт-центру резервують місце для хворого на консультацію до лікаря, діагностику та терапію за допомогою системи електронної черги, яка насамперед зручна для пацієнта, адже він приходить в конкретний день у зручний для нього час. Номери телефонів кол-центру – стаціонарні: (0432)65-52-71, мобільні: 067-45-52-460 (Київстар), 050-01-05-805 (Vodafone).

Завершено реконструкцію хіміотерапевтичного відділення, під час якої зроблений ремонт та добудовано два поверхи: четвертий, на якому буде знаходитися додатково 40 ліжок для проведення амбулаторної хіміотерапії та п’ятий, на якому знаходитимуться ординаторські лікарів, їдальні, душові кабіни для працівників відділення.

«За останні 5 років кількість пацієнтів, яким необхідна хіміотерапія збільшилась на 50 %. При цьому, приміщення та матеріально-технічна база для обслуговування онкоодужуючих не змінювалась. Тепер є можливість для повноцінного впровадження амбулаторної протипухлинної терапії, є місце для розташування додаткових ліжок та крісел, завдяки чому нам вдасться зменшити черги і кожен хто потребує хіміотерапії зможе її отримати вчасно, згідно схеми свого лікування», - зазначив директор ПРЦО Володимир Шамрай.

 У вересні, під час науково-практичної конференції для торакальних хірургів з усієї України свою авторську методику з хірургічного лікування онкопацієнтів представив кандидат медичних наук, завідувач торакального відділення Подільського регіонального центру онкології Сергій Притуляк. Вона має назву – гібридна тунельна резекція шлунка. Метод менш травматичний за класичне видалення частини шлунка і більш ефективний, оскільки не критично впливає на функціональність органу.

«Гібридні резекції шлунка – це поєднання ендоскопічних резекцій і лапароскопічних. Зазвичай операцію з видалення пухлин підслизового шару шлунка виконує дві бригади хірургів. Та якщо застосовувати нашу методику, то таке оперативне втручання може зробити одна бригада. Ми адаптували її до українських умов, виключили використання деяких дороговартісних одноразових витратників, які зазвичай купують пацієнти. Однак найголовніше, після виконання такої операції зберігається онкологічний результат, не зменшується ефективність та доцільність самого процесу. Технічно їх можна впровадити в широке використання. Це стане економніше та ефективніше саме для українських пацієнтів та нашої держави в цілому», - зазначив Сергій Притуляк.

Лікар-уролог Подільського регіонального центру онкології, кандидат медичних наук Юрій Заєць ввійшов до команди лікарів-трансплантологів. Які цього року на базі лікарні ім. М.Пирогова здійснили першу в регіоні трансплантацію нирки.   

На сьогодні підходить до завершення технічний запуск у роботу першого на Вінниччині лінійного прискорювача для променевої терапії. Цьогоріч, для його роботи було придбано дороговартісні плануючу систему (КТ) та зовнішню дозиметрію. Наразі відбувається фінальна інсталяція обладнання і у прийдешньому році хворі вже проходитимуть променеву терапію на лінійнику.