- На сьогоднішній день середня заробітна плата працівників закладів охорони здоров’я, які підпорядковані департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА складає в середньому у лікаря – 15041, медсестри – 11814, і санітарки – 7626 грн. Під кінець року маємо заборгованість по виплаті заробітної плати з деякими закладами, які підписали пакети надання послуг з НСЗУ, але у зв’язку з пандемією COVID-19 і карантинними обмеженнями вони пролікували менше пацієнтів, ніж планували. В основному це стосується монопрофільних закладів обласного рівня, які є стратегічно важливими для галузі і мають бути підтримані (це, зокрема, «ендокринологія», «наркологія» та лікарні відновлювального типу). Тому Уряд України, за ініціативи міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, виділив додаткову субвенцію підтримки для цих закладів на грудень 2021 року. Вінницька область отримала 4,5 млн грн на покриття заборгованості по заробітній платі у цих закладах. Сподіваємося, що 2022 рік для всіх наших медичних закладів буде більш фінансово стабільним.

Що стосується обіцяного підвищення зарплат для медиків, то нещодавно було засідання колегії Міністерства охорони здоров’я України у Луцьку, під час якого Віктор Ляшко чітко наголосив, що у 2022 рік медична галузь входить із зростанням базової заробітної плати. Для лікарів на рівні 20 тисяч гривень та 13,5 тисячі гривень для середніх медичних працівників. Для цього передбачені кошти у Програмі медичних гарантій на 2022 рік – 157,3 млрд грн. Це на 33,8 млрд грн більше порівняно з 2021 роком. За такий бюджет проголосувала Верховна Рада з прийняттям проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», тобто ризиків чи труднощів тут не може бути.

Однак галузь має чимало інших викликів. Щороку на нас очікують нові зміни, і ми маємо за ними встигати. Відтак головним викликом все ще залишається  боротьба з пандемією COVID-19. Ми очікуємо нову хвилю коронавірусу і вже готуємося до неї.  Вінницька область отримала 17 мільйонів гривень державної субвенції на кисневі станції та кріогенні газифікатори. Кисневі станції облаштують у Барській міській лікарні, Шаргородській міській лікарні та Ладижинській міській лікарні. А кріогенні газифікатори отримали: Жмеринська центральна районна лікарня, Калинівська центральна районна лікарня, Могилів-Подільська ОЛІЛ, Гайсинська центральна районна лікарня та Немирівська міська лікарня. Наразі ведуться монтажні роботи. Додатково для області ще закуплено 5 кисневих станцій потужність 500л/хв., які також будуть змонтовані в наших опорних закладах по боротьбі з COVID-19.

Наступний рік Міністерство охорони здоров’я визначили роком охорони здоров’я материнства та дитинства. Тому цей напрямок очікує чимало змін. Створюється стратегія розвитку материнства та дитинства, за якою рухатимемося найближчі роки. Вона має кілька напрямків, і один із них – це врядування у сфері охорони здоров’я. Він має суттєво вплинути на покращення надання медичної допомоги.  Медики мають використовувати у своїй роботі кращі світові практики.  Головна вимога – орієнтованість на людей. У планах – залучати громадськість до спільного планування та організації надання медичних послуг. Хочу зазначити, що зараз неймовірний час для управлінців застосовувати знання, досвід, новаторство в роботі. Вони мають можливість проявляти себе та будувати зовсім іншу медицину, треба просто не боятися розвивати і розвиватися.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, «День»