Дуже часто буває так, що через встановлення спірних граничних знаків на чужій земельній ділянці, встановлення самовільного проїзду через земельну ділянку тощо – виникають суперечки між власником такої земельної ділянки та особою, яка перешкоджає власнику користуватися її земельною ділянкою.

Положеннями статті 391 Цивільного кодексу України визначено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до частини другої статті 152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень її прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, та відшкодування заподіяної шкоди. У разі порушення прав власника земельної ділянки вищезгадані статті дають право такому власнику подати до суду позов про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, якщо мирним способом ніяк не можна вирішити таку суперечку.

       Слід зазначити, що усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою здійснюється одним із таких способів:

  • визнання прав;
  • відновлення стану земельної ділянки, що існувала до порушення прав, та запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав;
  • визнання правочину недійсним;
  • визнання недійсними рішень органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування;
  • відшкодування заподіяної шкоди;
  • застосування інших, передбачених законом, методів.

Щоб усунути порушення права користування земельною ділянкою потрібно вибрати один із вищезазначених способів захисту свого права на земельну ділянку. Далі, найкращим варіантом буде підготовка та відправлення письмової вимоги не чинити перешкоди у користуванні земельною ділянкою саме особі, яка перешкоджає власнику у реалізації його права користуватися його землею.      

Ще слід зауважити, що перед тим, як звертатися до суду, можна також звернутися до органів місцевого самоврядування, які мають право розглядати земельні суперечки.

Після таких дій, якщо ваше питання щодо захисту порушених прав не було вирішено – потрібно готувати позов про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою.

 

 

Директор Департаменту Грищук Інна Віталіївна

В. о. директора Департаменту правового забезпечення
Грищук Інна Віталіївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14, м. Вінниця, 21050

Іконка телефон

Приймальня: (0432) 65-17-65