Відповідно до статті 628 Цивільного кодексу України, (далі-ЦКУ), зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Згідно зі статтею 630 ЦКУ договором може бути встановлено, що його окремі умови визначаються відповідно до типових умов договорів певного виду. Якщо у договорі не міститься посилання на типові умови, такі типові умови можуть застосовуватись як звичай ділового обороту, якщо вони відповідають вимогам статті 7 Кодексу.

Відповідно до статті 7 ЦКУ цивільні відносини можуть регулюватися звичаєм, зокрема звичаєм ділового обороту. Звичаєм є правило поведінки, яке не встановлене актами цивільного законодавства, але є усталеним у певній сфері цивільних відносин. Звичай може бути зафіксований у відповідному документі. Звичай, що суперечить договору або актам цивільного законодавства, у цивільних відносинах не застосовується.

Щоб з контрагентом не виникло проблем щодо питань, які видавалися незначними й всім зрозумілими, краще ці нюанси висвітлювати в договорі.

Існує безліч різних видів договорів, тому застереження, які потрібно вписати в договір, можуть відрізнятися залежно від його типу та предмету. Однак, деякі загальні застереження, які рекомендується включати в будь-який договір, включають наступні:

Застереження рекомендовано включати в будь-який договір

  • Відповідальність за збитки у зв'язку з порушенням податкового законодавства (мінімізуються випадки притягнення до відповідальності за порушення податкового законодавства контрагентом).
  • Зобов'язання із реєстрації податкової накладної й пропорційний штраф (захист від ситуацій, коли контрагент не реєструє податкову накладну).
  • Термін дії договору (автолонгація) (істотна умова договору згідно зі статтею 631 ЦКУ).
  • Застереження про уповноважених осіб в договорі (допоможе при досудовому регулюванні та налагодить комунікацію, адже заздалегідь будуть відомі відповідальні особи контрагентів).
  • Засоби зв'язку та обміну документами між сторонами  (систематизує документообіг між контрагентами, допоможе при досудовому/судовому регулюванні).
  • Розподіл витрат між сторонами (стандартний)  (допоможе при досудовому регулюванні та налаштує операції між контрагентами, адже неодноразово контрагенти, наприклад,  не зазначають хто з них оплачує доставку документів, або додаткові витрати на завантаження/розвантаження товару, що потім приводить до суперечок). 
  • Антикорупційне застереження (мінімізуються випадки притягнення до відповідальності за порушення антикорупційного законодавства контрагентом, рекомендується включати у договору державних закупівель).
  • Санкційне застереження (допоможе в односторонньому порядку відмовитися від виконання договору, якщо контрагент виявиться постачальником санкційних товарів).
  • Форс-мажор (пункт договору, якому потрібно приділяти велику увагу, тому потрібно детально визначати, що входить до форс-мажорних обставин та порядок дій при їх настанні).
  • Затримка в реалізації права не є відмовою від нього (ви можете звернутися за захистом порушених прав у будь-який термін, передбачений договором та законодавством. 
  • Повнота Договору (договір та додатки до нього виступають єдиним документом).
  • Примірники та зміни до Договору (неодноразово виникають випадки, коли необхідно внести зміни у вже діючий договір, тому важливо заздалегідь визначити механізм його змін).

Директор Департаменту Грищук Інна Віталіївна

В. о. директора Департаменту правового забезпечення
Грищук Інна Віталіївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14, м. Вінниця, 21050

Іконка телефон

Приймальня: (0432) 65-17-65