Воркшоп для представників інститутів громадського суспільства Вінниччини пройшов сьогодні в Офіційному медіацентрі Вінницької обласної військової адміністрації.

Це вже четвертий захід такого формату, організований і проведений Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА за сприяння Першого заступника Начальника обласної військової адміністрації Наталі Заболотної та за участі Громадської ради при Вінницькій ОВА.

Серед організаторів зустрічі - голова громадської організації «Джерело надії України» Алла Студілко, яка модерувала воркшоп.

Розпочинаючи захід, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА Світлана Юзвак зазначила: «В умовах повномасштабної війни наш громадський сектор відіграє важливу роль у взаємодії і співпраці з владою. Особливо в інформаційному просторі і це є вагомою складовою нашого сьогодення. Усі наші заходи і усі наші зустрічі спрямовані на те, аби налагодити співпрацю і комунікацію з нашим громадським сектором, сприяти обміну досвідом громадських організацій і фахівців з тих чи інших галузей. У 2024 році Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю започаткував серію воркшопів, які спрямовані на посилення взаємодії і співпраці інститутів громадянського суспільства і влади. Переконана, що спільними зусиллями маємо змогу досягати високих цілей і реалізовувати амбітні завдання. Сьогодні проводимо четвертий воркшоп, який ми організували спільно з ГО "Джерело надії України" і її керівником Аллою Студілко. Ця команда має чималий досвід у реалізації важливих і цікавих проектів. Переконана, що спільно можемо досягти реальних змін. Бажаю всім плідної і результативної роботи».

Розробка серії тренінгів з тематики розвитку інститутів громадянського суспільства була зумовлена необхідністю розширення роботи над темами, які започаткував форум для ІГС «Я Змінюю». Саме завдяки таким зустрічам важливі соціальні ініціативи територіальних громад мають підтримку для реалізації. Обмін досвідом та практична робота в групах сприяють налагодженню співпраці, координують взаємодію з владою та соціально відповідальним бізнесом Вінниччини, а також регіональними медіа.

Детально про зміст і формат зустрічі розповіла голова громадської організації «Джерело надії України» Алла Студілко: «Щиро радію можливості долучитись до сьогоднішнього заходу. Будемо говорити про безпечну поведінку, безпечне працевлаштування, безпечні подорожі і все, що стосується безпеки. Ми та організація, яка протягом 18 років стикається з порушеннями прав людини, порушення пов'язані із шахрайськими схемами в процесі працевлаштування і виїздів за кордон. Багато ситуацій стосуються сексуальної і трудової експлуатації, порушень прав людини в зв’язку з гендерно-зумовленим насиллям. Ми надаємо допомогу людям, які постраждали, аби вони адаптувались до нормального життя і вийшли з кризової ситуації, до якої потрапили. Разом з тим ми проводимо безліч заходів спрямованих на попередження цих злочинів, щоб люди були обізнані як не потрапити в шахрайські схеми і знали що таке власна безпека».

Сьогодні з представниками ІГС проводили заняття: менеджерка проектів ГО «Джерело надії України» Яніна Кравченко, психологиня проєктів Тетяна Тітова, менеджерка з комунікації Юлія Пожидаєва, юристка Юлія Бевз. До роботи у групах долучився інспектор відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції у Вінницькій області Володимир Герасимчук.

Учасники та учасниці тренінгу працювали над вирішенням змодельованих конкретних безпекових ситуацій, розвиваючи навички із посилення емоційної стійкості. Крім цього, розібрали основні правила безпечного працевлаштування та уникнення трудової експлуатації, а ще - поглибили знання методів запобігання професійному вигорянню та протидії небезпекам віртуального світу.

Практичний досвід показав, що тематичні воркшопи є справді унікальним майданчиком обміну досвідом для представників ІГС. Водночас це – школа планування і створення нових творчих ідей та продуктів, а також реалізація можливостей для подальшого співробітництва.

Стійкість і безпека – чи не основні чинники для роботи в умовах війни. Тож тематика воркшопу була близька і корисна усім його учасникам.