Спорт – один із методів соціалізації наших ветеранів війни. Чудовий метод, завдяки якому наші захисники та захисниці можуть стабілізувати свій морально-емоційний стан, підтримувати фізичну форму та об’єднуватися із однодумцями.

Сьогодні за участі Першого заступника Начальника ОВА Наталі Заболотної та народної депутатки України Ірини Борзової, в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» «Дня спільнодії» відбувся захід «Фізична реабілітація та спорт ветеранів війни на Вінниччині».

«Я глибоко переконана, що усі спортивні заклади, чи державні, чи приватні, мають бути доступними для нашої ветеранської спільноти. Ми запросили до Veteran Hub представників обласного органу упраління спортивною галуззю, територіальних громад, очільників обласних комунальних спортивних закладів, спортсменів, медичних працівників та, звичайно ж, самих ветеранів», - підкреслила Наталя Заболотна.

Вона також зазначила, що обласні заклади реабілітації, а саме: Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня імені Ющенка та Вінницький обласний клінічний медичний реабілітаційний центр, окрім якісної медичної реабілітації, намагаються залучати різні активності, як от і спортивні, для повноцінної соціальної адаптації наших ветеранів. Співпрацюють зі спортивним комплексом «АкваВін», де є доступний басейн, відвідують боулінг, їздять рибалити, грають у футбол, бадмінтон, теніс настільний…

«Якщо у Вінницькій міській громаді військові можуть плавати у басейні, грати у боулінг, відвідувати ДЮСШ. То у громадах спектр таких послуг значно менший, потрібно виходити зі своїх ресурсів», - зауважила посадовиця.

Так, у Жмеринській громаді на базі спортивного закладу з басейном запровадили безкоштовні місячні абонементи для ветеранів та їх дітей.

У Могилів-Подільській громаді у новозбудованому комунальному закладі також планують різні спортивні активності. Зараз радяться з ветеранською спільнотою про сам процес.

Наприкінці зустрічі присутні спортсмени запропонували своє наставництво у боксі та велоспорті для 5-10 ветеранів. Обговорили, яким чином можуть взаємодіяти комунальні заклади, громадський сектор та бізнес, аби спорт став доступним для наших ветеранів.

«Не все можна вирішити в рамках однієї зустрічі. Проте вона показала готовність багатьох долучитися до цієї роботи! Сьогодні ми виявили, що задач тут багато. Це як можливість відвідувати різні спортивні заклади загалом, як поінформованість ветеранської спільноти про різного роду змагання, так і розвиток кожного конкретного адаптивного виду спорту для ветеранів, створення матеріальної бази для цього! Та все ж таки усвідомлення усіх цих складових – перша, дуже вагома висхідна точка для успішного розвитку спорту ветеранів війни на Вінниччині. Я у цьому впевнена! І закликаю усіх, хто готовий долучитися, має ідеї чи бачення, доєднуйтесь, пропонуйте!» - резюмувала Наталя Заболотна.