16 лютого 2023 року відбулось засідання колегії служби у справах дітей обласної військової адміністрації, яке розглянуло підсумки роботи служб у справах дітей області за 2022 рік в умовах дії воєнного стану і окреслило завдання на 2023 рік. 

       В роботі колегії взяла участь  начальник Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Вінницькій області Наталя Квят.

З доповіддю з даного питання виступила начальник служби у справах обласної військової адміністрації Тетяна Дорош. В своїй доповіді Тетяна Станіславівна зупинилась на основних викликах і напрямах роботи, які здійснювались службами у справах дітей протягом 2022 року в умовах дії воєнного стану. Поза увагою не залишилась жодна служба у справах дітей територіальної громади, робота якої була проаналізована.

       Головні напрями діяльності служб у справах дітей області на 2023 рік були визначені із завдань, поставлених перед державою в контексті захисту прав дітей. Це право на сім’ю кожної дитини, робота щодо раннього виявлення дітей, які опинились в СЖО, моніторинг ситуації щодо дітей, які перебувають в закладах інституційного догляду, впровадження комплексної інформаційно аналітичної системи «Діти» в кожній громаді тощо.

      Начальник обласної служби  акцентувала увагу на тезах Олени Зеленської – першої леді нашої держави, яка  підкреслила, що  «однією з умов для вступу в ЄС є відмова від дитбудинків. Їх має замінити родинне виховання. Ми маємо водночас рятувати дітей і від російських ракет, і від життя в дитбудинках. Цим дітям потрібні мир, безпека й родина. І не колись, а вже зараз».

У своєму виступі начальник Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Вінницькій області Наталя Квят зупинилась на  результатах окремих перевірок, зроблених очолюваною нею структурою та низки подальших планових та позапланових перевірок служб у справах дітей районних військових адміністрацій та територіальних громад  області в умовах дії воєнного стану у 2023 році.

 В обговоренні взяли участь  члени колегії: Кузь Олександр Іванович - директор Комунального закладу «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей»; Бондаренко Тетяна Вікторівна - заступник директора Департаменту охорони здоров’я та реабілітації обласної вйськової адміністрації; Калєтнік Анатолій Миколайович - заступник начальника управління освіти та науки – начальника відділу дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Департаменту гуманітарної політики обласної військової адміністрації та регіональний координатор проєкту МБО «Партнерство «Кожній дитині» в рамках спільного проєкту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни» Галузинська Тетяна Вікторівна.

ДОВІДКА: Питання захисту прав дітей, зокрема, внутрішньо переміщених, постраждалих від збройних конфліктів та військових дій, реалізацію права кожної дитини на сімейне оточення, профілактику соціального сирітства, надання медичної допомоги дітям в області в умовах дії воєнного стану, забезпечення освітнього процесу в закладах інституційного догляду області у 2023 році, моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни перебувають на постійному контролі підрозділів обласної військової адміністрації та структур дотичних до захисту прав дітей.

В області станом на 31.12.2022 на первинних обліках служб у справах дітей районних військових адміністрацій та міських, селищних, сільських рад перебувала 2301 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування. З них 1667 дітей влаштовані під опіку, піклуванням громадян, 504 – в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Відсоток дітей даної категорії, влаштованих до сімейних форм виховання – 94,4.

Впродовж року 372 дитини – набули статусу дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування. З них 28 дітей з військових причин.

У 2022 році до сімейних форм виховання влаштовано 367 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування (302 – під опіку, піклування, 65  в ПС, ДБСТ).

В області функціонує 64 дитячих будинки сімейного типу та 112 прийомних сімей, до яких  влаштовано та перебуває на вихованні 626 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа. В 1193 сім’ях опікунів, піклувальників перебуває 1667 дітей під опікою, піклуванням.

Протягом 2022 року до ПС та ДБСТ було влаштовано 65 дітей з 36 родинних груп. Під опіку, піклування – 302 дитини з 223 родинних груп. Створено: 5 ДБСТ, 3 ПС.

З початком  військових дій з області перемістилися за кордон 14 ДБСТ: Італія –2, Чехія–3, Німеччина –1, Франція–1, Іспанія–1, Норвегія–1,Румунія–1, Польща–4 та 5 прийомних сімей: Польща – 2, США–3.  Із ПС, ДБСТ виїхали за кордон 77 дітей.

Окрім того, разом з опікунами/піклувальниками або довіреними особами 92 дитини перемістились у 23 країни світу

Станом на 1 січня 2023 року продовжують перебувати за кордоном: 51 дитина із 6 ДБСТ: Італія–1, Чехія, Німеччина –1, Франція–1, Іспанія–1, СШ –1  та 6 прийомних сімей: Польща–2, США–3, Чехія–1; та 75 дітей, які переміщені з опікунами/піклувальниками або довіреними особами у 18 країн світу.

У 2022 році в області громадянами України усиновлено 15 дітей,  7 –  усиновлені іноземними громадянами

На обліку кандидатів в усиновлювачі перебуває 49 подружніх пар (осіб): по віку до 40 років – 24, до 50 років –  21, старші 50 років –  4.

Бажають усиновити дитину: до року –  2, до 3 років –  9, до 5 років –  21, до 10 років – 27,  старшу за 10 років – 0. В т.ч. 8 кандидатів в усиновлювачі бажають усиновити від 1 до двох  дітей однією родинною групою та 1 сім’я – 3 дитини.

На місцевих обліках з усиновлення перебуває 520 дітей, з них 378 мають братів/сестер, 58 – інвалідність, 430 вже влаштовані до сімейних форм виховання.

На обліках усиновлених дітей, нагляд за умовами проживання та виховання яких здійснюють служби у справах дітей районних військових адміністрацій та міських рад, перебуває 620 дітей.

У зв’язку з військовою агресією російської федерації  впродовж року в області перебувало  196 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які  переміщені до 32 громад області із 12 регіонів України, всі вони мають законних представників.

На даний час в області функціонує 3 дитячих будинки сімейного типу (21 дитина-вихованець), 12 прийомних сімей (31 прийомна дитина), 69 сімей опікунів/піклувальників (108 дитина), які перемістились з інших територій з причин військової агресієї рф.

Окрім того, до закладів системи освіти області перемістилися 19 дітей-вихованців центру соціально-психологічної реабілітації дітей з міста Лиман  Донецької області (з них 15 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  та 4 дитини, що перебувають на обліку таких, що опинилися у складних життєвих обставинах.

У 2022 році взято на облік  610  дітей з підстав складних життєвих обставин. На обліку перебувало протягом року  2071 дитина, що опинилась в складних життєвих обставинах. З них 974 дітей у зв’язку із чинниками, що зумовили СЖО, в т.ч. ухилення батьками від виконання своїх обов’язків, 75 дитини у зв’язку із жорстоким поводження з ними, 13 дітей у зв’язку із загрозою життю або здоров’ю дитини.

Станом на 1 січня 2023 року на обліку перебуває 1062 дитини, яка опинились в СЖО, із 490 сімей.

В області 176 дітей або 7,7% мають житло на праві власності, 1730 дітей або 75,2% - на праві користування, 395 дітей або 17,1%  - не мають житла.

В організаційно-методичному управлінні ССД ОВА знаходяться Вінницький та Жмеринський центри соціально – психологічної реабілітації дітей розраховані на 65 дітей одночасного перебування. На даний час в закладах перебуває 64.

З метою забезпечення захисту дітей у період дії воєнного стану тимчасово було переміщено за межі України 44 дитини-вихованця, які перебували у  обласних центрах соціально-психологічної реабілітації дітей.  На кінець 2022 року всіх дітей вже повернуто на територію України та влаштовано  сім’ї громадян України.

Впродовж  2022 року в цих закладах перебувало  140 дітей-вихованців. 84 дитини пройшли курс реабілітації, з них: 26 дітей повернуто до біологічних сімей, 1 дитину усиновлено, 14 дітей влаштовано під опіку/піклування, 32 дитини ― до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, 5 дітей влаштовано на навчання, 6 дітей в заклади для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.