Усиновлення — це не просто юридичний акт, а глибоко емоційний та життєво важливий процес, який дарує дітям можливість зростати в атмосфері любові, безпеки та підтримки. День усиновлення в Україні покликаний підвищити обізнаність про цю тему, відзначити сім'ї, які вибрали цей шлях, та заохотити інших розглянути можливість стати прийомними батьками, батьками-вихователями, опікунами/піклувальниками.
Особливості та переваги усиновлення
Усиновлення — це прийняття в сім’ю дітей, які залишилися без піклування рідних батьків. Усиновлення допускається стосовно дітей — і тільки (виключно) в їхніх інтересах. Усиновлення здійснюється на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 Сімейного Кодексу України.
Усиновлення має свої особливості та переваги, як для дитини, так і для усиновлювача. До особливостей усиновлення можна віднести:
Усиновлювачем може бути дієздатна особа від 21 року, особа, старша за дитину, яку вона хоче усиновити, на понад 15 років, подружні пари та неодружені люди.
Переважне право на усиновлення має людина, яка вже має власну дитину; родич дитини, яку хочуть всиновити; особа, яка всиновлює одразу кількох дітей, які є братами/сестрами; подружжя.
Якщо на обліку для можливого усиновлення перебувають рідні брати та сестри, вони не можуть бути роз’єднані при їхньому всиновленні.
Розголошення таємниці усиновлення всупереч волі усиновлювача є злочином.
Посередницька, комерційна діяльність щодо усиновлення дітей забороняється.

Усиновлювач повинен пройти спеціальну підготовку з питань виховання дитини та подати необхідні документи до служби у справах дітей.