Енергоощадні заходи в громадах  інструмент, який дозволить підвищити їхню спроможність та сприятиме економічному зростанню країни. Питання енергоефективності — серед ключових тем обговорення на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, яке відбулося у Харкові під головуванням Володимира Зеленського. До заходу долучилися Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, голова Офісу Президента Андрій Єрмак, представники місцевих і регіональних влад.

«Реалізація енергоощадних заходів створює умови для економічного зростання країни та посилює її енергетичну безпеку. Водночас — це шлях до зменшення кількості викидів CO2 в атмосферу та збереження природних ресурсів, що сьогодні є важливим завданням для всього світу. Саме тому енергоефективність — один із ключових напрямів діяльності Уряду та Мінрегіону, зокрема. Маємо шукати додаткові можливості та ресурси задля масштабування заходів у цьому напрямі», — прокоментував Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Зазначимо, Мінрегіон реалізує низку проєктів з енергоефективності у громадах. Зокрема, йдеться про програму термомодернізації багатоповерхових будинків «Енергодім» Фонду енергоефективності. Завдяки участі в ній ОСББ можуть відшкодувати витрати на модернізацію багатоповерхівок на всіх етапах реалізації енергоефективних заходів.

Зауважимо, у листопаді минулого року в межах реалізації проєкту «Енергоефективність у громадах» підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України, німецьким державним банком «Кредитна установа для відбудови» (KfW), Житомирською та Запорізькою міськими радами. Документ передбачає фінансування заходів з покращення енергоефективності у громадських будівлях. Фінансування надається в сумі 25,5 млн євро у формі кредиту та 1 млн євро у формі гранту. Завдяки програмі буде проведено комплексну термомодернізацію у 80 школах та дитячих садках у Житомирі та Запоріжжі.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов та регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі домовилися про співпрацю. Відтак Світовий банк надасть 300 мільйонів доларів на проведення термомодернізації в українських містах.

Довідково

Фонд енергоефективності – це державна установа, яка надає інструменти для термореновації багатоквартирних будинків з ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку).

Підтримка Фонду полягає у наданні грантів та запровадженні комплексних технічних рішень з енергоефективності будівель з урахуванням кращих європейських практик.

Подати заявку на участь у програмі «Енергодім» можна за посиланням.