Директор Департаменту агропромислового розвитку Олег СІДОРОВ прийняв участь в засіданні  круглого столу з питань впровадження проєкту «Українська картопля», який стартував на Вінниччині на початку року. Захід відбувся 12 серпня 2022 року на базі Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН.

Цільова аудиторія: керівники та наукові співробітники науково –  дослідних установ НААН, керівники та спеціалісти ДП ДГ НААН, представники влади та органів місцевого самоврядування, представники галузевих асоціацій та аграрного бізнесу.

У вступному слові віце-президент НААН, академік НААН Роїк М.В. зосередив увагу на тому, що реалізація даного проєкту дасть можливість популяризувати серед суб’єктів господарювання та серед населення вітчизняні сорти картоплі. Саме ці сорти виведені для конкретних умов вирощування в Україні, забезпечують високий врожай бульб за найменших витрат коштів і технічних ресурсів та відрізняються позабутими смаковими якостями. Впровадження  цього проєкту на Вінниччині є перспективним.

Олег Сідоров у своєму виступі охарактеризував проблеми та перспективи картоплярства у Вінницькому регіоні.

«Вінниччина посідає перші місця за виробництвом картоплі. Площа під цією культурою коливається на рівні 102-108 тис. га. В минулому році було вироблено 1,6 млн тонн, але 99,7 % всієї картоплі вирощується в домогосподарствах населення.

На сьогодні в області практично немає промислових площ під цією культурою. Відсутні сучасні сховища для її зберігання, сортування та підготовки товарних партій. Але в цьому напрямі необхідно працювати, популяризувати вітчизняні сорти картоплі, а бізнесу залучати інвестиції по зберіганню та первинній переробці картоплі», – зазначив він.

Про перші результати впровадження національного проекту «Українська картопля» доповів директор Інституту інноваційної біоекономіки, доктор економічних наук, член - кореспондент НААН Володін С.А.

Директор Інституту картоплярства НААН, доктор сільськогосподарських наук Фурдига М.М. проінформував про науково-інноваційні розробки Інституту картоплярства НААН та розповів про особливості окремих сортів картоплі, які сьогодні висаджені на полях Інституту кормів та сільського господарства Поділля.

Досвідом та перспективами розвитку насінництва картоплі та вирощування овочів на полях Інституту кормів та сільського господарства Поділля поділився директор Інституту, доктор сільськогосподарських наук Корнійчук О.В.

В ході дискусії обговорено шляхи подальшої реалізації проєкту та пошук шляхів реалізації вирощеної продукції.