Сьогодні, 17 вересня, у приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА відбулась прес-конференція заступника Міністра юстиції України Сергія Петухова стосовно результатів втілення пакетів законів «Чужих дітей не буває», що спрямовані на захист прав дітей.

У заході також взяли участь начальник Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Юрій Круголь та начальник управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Андрій Сусков. На зустріч з представниками засобів масової інформації також завітали вінничанки, яким вдалося вирішити проблеми аліментної заборгованості, відповідно до внесених змін до чинного законодавства.

Під час прес-конференції заступник Міністра юстиції України Сергій Петухов поінформував про особливості ключових змін, передбачених першим та другим пакетами законів «Чужих дітей не буває», завдяки яким було посилено відповідальність неплатників аліментів та запроваджено нові обмеження для таких осіб. Крім тимчасового обмеження користування транспортним засобом та обмеження права на полювання і користування зброєю, а також можливості виїзду за кордон, цьогоріч також були запроваджені додаткові штрафи за аліментну заборгованість від 10 до 50%, залежно від терміну несплати особою аліментів.  Також, відповідно до чинного законодавства, особа, яка не може сплатити аліменти, може бути направлена на виконання суспільно корисних робіт, з яких вираховується частина доходу для оплати аліментів.

«Цей пріоритетний проект був запроваджений, тому що невиплата аліментів та зловживання правами батьків тих, хто не бере участі у вихованні дітей, є великою соціальною проблемою. Завдяки змінам у законодавстві та посиленій роботі штабів на місцях, вдалося значно збільшити суму виплачених аліментів, яка цьогоріч сягнула близько трьох мільярдів гривень по Україні», - зауважив Сергій Петухов.

Нагадаємо, що пакети законів «Чужих дітей не буває» передбачають ряд санкцій до неплатників аліментів, зокрема: систему додаткових фінансових санкцій для неплатників у розмірі від 20% до 50% від суми боргу у разі його накопичення більше 1 року; систему автоматизованого арешту коштів боржників; притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від суспільно корисних робіт; обов’язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів; звільнення чиновників, які мають заборгованість більше 12 місяців; застосування обмежень першого пакету до батьків, які не платять аліменти дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям вже після того, коли борг перевищить суму за 3 місяці. Крім цього,  українці, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців.

Чинним законодавством також передбачено збільшення мінімального розміру аліментів, накладення додаткових штрафів на суму боргу за аліментами, а також  спрощення процедури виїзду за кордон з тим із батьків, з ким проживає дитина. Нововведеннями передбачено вдосконалення порядку побачень з дитиною того з батьків, хто з нею не проживає, а також обмеження щодо перебування боржників на державній службі. Крім цього, передбачено кримінальну відповідальність за ухилення від суспільно корисних робіт у вигляді позбавлення волі до 2 років. Між іншим, внесені зміни включають податкові пільги для сумлінних батьків, які витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні секції і духовний розвиток дитини тощо.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Юрій Круголь підкреслив, що пакети законів «Чужих дітей не буває» є реальним важелем впливу на осіб, які мають аліментну заборгованість. За словами посадовця, на сьогодні в області з боржників стягнуто 64 млн 485 тис. грн.

Під час прес-конференції присутні також ознайомилися з особливостями притягнення до відповідальності осіб, які перебувають за кордоном,  а також дізналися про ключові тенденції щодо кількості відповідних проваджень. За словами заступника Міністра юстиції України Сергія Петухова, на сьогодні в Україні спостерігається збільшення обсягів сплати аліментів від боржників та зменшення кількості проваджень, що підтверджує ефективність внесених змін до чинного законодавства. Крім цього, на сьогодні також діє Єдиний реєстр боржників.

У свою чергу, начальник управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Андрій Сусков ознайомив присутніх з особливостями притягнення осіб до відповідальності з  урахуванням сукупного розміру заборгованості.

Начальник головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Юрій Круголь зауважив, що на сьогодні Вінниччина посідає 2 місце в Україні за динамікою зменшення заборгованості за аліментами.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92