Сьогодні, відбулось засідання оргкомітету щодо присвоєння Всеукраїнської літературної премії ім. М. Коцюбинського, яку започатковано ще у 1992 році.

Засідання відбулось під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Ігоря Івасюка та за участі 13 членів комісії.

«Сьогодні ми проводимо засідання журі з вручення Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Михайла Коцюбинського в 2018 році. Ця премія має вже певну історію, адже її засновано ще у 1992 році і за роки її існування маємо вже понад 30 лауреатів з усієї України. Я впевнений, що ті засновники, які запровадили цю премію і ті, хто продовжують цю гарну справу здійснюють величезний вклад в розвиток мистецтва і літератури нашої країни. І, хоча, в Україні є близько 20 подібних премій, саме ця є унікальною і особливою. В першу чергу це зумовлено її історичністю, а також тим, що дана премія дає можливість відзначити молодих митців і дати певний поштовх літераторам у їх подальшій праці», - зазначив на початку засідання Ігор Івасюк.

Цього року, на здобуття Всеукраїнської літературної премії імені Михайла Коцюбинського, комісією визначено 2 номінації «Художня література» та «Науково-популярна література». У першій номінації змагались 23 твори авторів з усієї України, а у другій 20.

Голосування відбувалось у 2 етапи. За результатами 1 етапу в номінації «Художня література» визначено 3 претенденти, які набрали найбільше голосів, а саме Світлана Блонська та її збірка лірики «Граніт», Вікторія Гранецька зі збіркою верлібрів «Спротив речей» та Ганна Осадко зі збіркою вибраної лірики останніх років «Жити просто». В другій номінації «Науково-популярна література» в 1 етапі перемогли Ольга Пуніна та її книга «Самітній Геній Олесь Ульяненко», Петро Скорук та його збірка краєзнавчих матеріалів «Могилівчани», а також Олександр Філін та його нариси з історії Вінниці ХХ ст. «На срібних перетинах долі».

За результатами 2 етапу голосування в номінації «Художня література» перемогу здобула збірка вибраної лірики Ганни Осадко «Жити просто», а в номінації «Науково-популярна література» перемогла збірка краєзнавчих матеріалів Петра Скорука «Могилівчани». Таким чином визначено лауреатів цьогорічної Всеукраїнської літературної премії ім. М. Коцюбинського, нагородження яких, відбудеться під час традиційної «суботи» М.Коцюбинського у Вінницькому літературно-меморіальному музеї письменника до дня його народження.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92