На Вінниччині триває інноваційний мистецький проект «Українські митці за вільну Україну», що передбачає проведення у закладах освіти м. Вінниці спеціалізованого курсу лекцій національно-патріотичного спрямування з метою показати учнівській молоді національну самобутність українців та процес державотворення через призму мистецтва.

На разі до проекту долучилися учні 9-11 класів Комунального закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 11 Вінницької міської ради».

Тема чергової лекції стосувалася життєвого та творчого шляху видатної української народної художниці Марії Оксентіївни Приймаченко (1908-1997), творчість якої немає аналогів у сучасному мистецтві.

«Марія Приймаченко – найвідоміша представниця так званого «наївного мистецтва», яке часто називають примітивним, а художницю – «примітивісткою», апелюючи до думки, що полотна митця занадто «прості». Але це не так. Роботи Марії Приймаченко щирі, лише зовні прості, а за змістом – філософські», – відзначила лектор, завідувач кафедри історії та культури України факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, доктор історичних наук, професор Ольга Коляструк.

Марія Приймаченко об'єднала у своїй творчості рисунок і малярство, фольклор і авторські роздуми. Її творчість складалась стихійно, поступово наповнювалась новими змістами традиційної української культури. Передусім, художниця відома своїми «дивними звірами», якими й сьогодні захоплюється весь мистецький світ.

Видатний іспанський та французький художник Пабло Пікассо писав про Марію Приймаченко: «Я схиляюсь перед дивним мистецтвом цієї геніальної українки». Її робота «Соняшники і бджоли» стала титульною для всесвітньої енциклопедії наївного мистецтва, 1984 року видання. За рішенням ЮНЕСКО, 2009 рік було визнано роком Марії Приймаченко».

Нагадаємо, що проект «Українські митці за вільну Україну» реалізовується відповідно до Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017-2020 роки, затвердженої рішенням 13 сесії обласної Ради 7 скликання від 20 грудня 2016 року № 224, спільно з Вінницьким державним педагогічним університетом ім. М. Коцюбинського та за інформаційної підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.


 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92