25 квітня у читальній залі Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Валентина Отамановського відбувся круглий стіл «Диктатори кремля: злочини проти української нації».

Захід організовано Національною асоціацією дослідників Голодомору-геноциду українців спільно з Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка, Міжнародним конгресом криміналістів, Міжнародною асоціацією дослідників Голодомору-геноциду, Асоціацією психіатрів України, Інститутом української мови НАН України, Вінницькою обласною універсальною науковою бібліотекою імені Валентина Отамановського за підтримки Вінницької обласної військової адміністрації.

«Тема Голодомору-геноциду українського народу потребує подальших досліджень. Дякую організаторам нашого круглого столу за можливість долучитися до з’ясування історичної правди про голодомори в Україні – злочини комуністичного тоталітарного режиму проти людства», – зазначила у вступному слові директорка Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Валентина Отамановського Лариса Сеник.

Захід спрямовано на виконання Резолюції Європарламенту від 15 грудня 2022 року, прийнятої до 90-х роковин Голодомору, в якій Європарламент закликав держав-членів Європейського Союзу сприяти обізнаності про злочини, вчинені радянським режимом, та засуджує маніпуляції нинішнім російським режимом історичною пам’яттю.

«Сьогодні росія продовжує нав’язувати політику дискусії навколо питання «Був чи не був голод в Україні геноцидом українського народу?». Був! Про це свідчать чисельні факти. Ми повинні сприяти відновленню української історичної школи, яку було ліквідовано в 1933 році комуністичним тоталітарним режимом, та продовжити дослідження тематики Голодомору та його безпосереднього впливу на формування нашої державності», – відзначила голова Національної асоціації дослідників Голодомору-геноциду українців Олеся Стасюк.

«Беззаперечно, що політика більшовиків на Поділлі того часу носила злочинний характер. Спеціально завищені норми хлібозаготівлі, режим «чорних дощок», конфіскація земельних ділянок і вилучення посівних матеріалів – це все елементи централізованої політики спрямованої на знищення українців як нації», – розповідає керівник Редакції книги «Реабілітовані історією», кандидат історичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України Валерій Лациба.

Старший науковий редактор Редакції книги «Реабілітовані історією», кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України Володимир Петренко представив свою доповідь «Технології Голодомору-геноциду 1931-1934 років на Вінниччині».

У читальному залі було розгорнуто експозицію Вінницького обласного краєзнавчого музею «Людомор на Поділлі: 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років» та книжкову виставку літератури з тематики голодоморів в Україні. Окрім того, презентовано унікальну історичну карту «Оглядова карта українських земель», яка вражає тодішніми масштабами Голодомору.

«Злочини, вчинені проти української нації диктаторами кремля, не були свого часу засуджені та покарані. Непокаране зло повернулося у XXI столітті. Завдання Української держави та демократичного світу перемогти рашизм, зупинити та не допустити повторення цих злочинів у майбутньому», – переконана Олеся Стасюк.

По завершенню круглого столу представники закладів вищої освіти, завідуючі бібліотек області, Вінницький обласний краєзнавчий музей отримали від Національної асоціації дослідників Голодомору-геноциду підбірки видань, що розкривають злочини комуністичного тоталітарного режиму в Україні.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92