Сьогодні в офіційному медіацентрі обласної військової адміністрації відбувся брифінг Першого заступника Начальника ОВА Наталі Заболотної.

Під час брифінгу йшлося про те, як на Вінниччині втілюється Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована Першою леді Оленою Зеленською.

Програма покликана звернути увагу суспільства на важливість психічного здоров’я людини. Аби спеціалістів з надання психологічної допомоги стало більше у кожній громаді, у закладах соціального захисту, освіти, охорони здоров’я, культури, спорту тощо. Важливо, щоб люди опанували техніки самодопомоги.

Наталя Заболотна зазначила, що в області вже почали свою роботу неформальні об’єднання психологів.

«Це команда з 335 фахівців, переважно з соціальної сфери, галузей освіти, медицини, громадського сектору, які надають психологічну підтримку на «лінії першого контакту»,- зауважила посадовиця.

Результати роботи:

  • маємо + 26 психологів в області за рахунок збільшення штатів та введення посад в закладах соціальної сфери у громадах з нуля;
  • почали впроваджувати програму «Самодопомога плюс» (для матерів, дружин та членів сімей загиблих);
  • започаткували консультування – як індивідуальне, так і групове;
  • підвищився авторитет психологів у громадах та зріс рівень довіри населення до них;
  • підсилили фахівців «першої лінії контакту» та змогли додати їм професійної впевненості;

Під час брифінгу мова йшла і про надання психосоціальної допомоги родинам Захисників і Захисниць та членам сімей загиблих. Відтак, лише з березня цього року півтори тисячі осіб з родин наших Захисників та Захисниць відвідали театри, кінотеатри, концертні зали тощо.

Також, за ініціативи Начальника ОВА Сергія Борзова, були започатковані зустрічі наживо із членами сімей діючих військовослужбовців в усіх 63 громадах області. Одразу на локації люди могли отримати консультацію від представників управління у справах ветеранів, охорони здоров’я, місцевої влади, особисто поспілкуватися з представниками обласної військової адміністрації та розповісти про свої проблеми.

Щодо програми Самодопомоги на робочих місцях, роботу в напрямку розробки і запровадження комплексної обласної цільової програми ментального здоров’я у наступному році – детальніше у відео.


Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92