10 квітня в офіційному медіацентрі обласної військової адміністрації відбувся брифінг начальника Служби у справах дітей ОВА Тетяни Дорош.

Під час брифінгу мова йшла про роль патронатних сімей, зокрема, у Вінницькій області.

Тетяна Дорош розкрила переваги такого виду опіки над дітьми та пояснила відмінність патронату від усиновлення.

Патронатні родини створюються з метою надання сімейної форми опіки й реабілітації для дітей протягом недовгого періоду часу, якщо вони опинились у складних життєвих обставинах.

З її слів, у міжнародній практиці, зокрема в європейських країнах - це вже давно відпрацьований механізм. Саме сім’ям тимчасового перебування дітей надається найбільша увага.

Тетяна Дорош також поділилася статистикою, щодо кількості дітей, які потребують опіки на Вінниччині: «Щороку близько 300 дітей отримують статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, 75% із цих дітей стають соціальними сиротами. Уже в цьому році ми отримали повідомлення щодо 140 дітей, батьки яких ухиляються від своїх обов'язків».

Вона підкреслила, що патронатна сім’я - це така ж робота, як і інші, тому Постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 року №893 передбачено оплату послуг патронату, яка прирівнюється до п’яти прожиткових мінімумів для працездатної особи. Також передбачена фінансова допомога для дітей, які перебувають під опікою.

Наостанок спікерка анонсувала, що 11 квітня  на Вінниччині стартує проєкт ЮНІСЕФ і Міжнародної Благодійної Організації «Партнерство «кожній дитині» - «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату», в рамках якого відібрано 11 громад Вінницької області, які отримають багатосторонню підтримку в цій сфері.

Детальніше у відео.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92