Цей день пам’яті був затверджений для вшанування пам’яті бранців нацистського концентраційного табору Бухенвальд, які 11 квітня 1945 року підняли повстання і того ж дня були звільнені солдатами Третьої армії США. Саме вони відкрили для світу ще один приклад масштабного злочину проти людства, вчиненого нацистами.

На території Вінниччини також знаходилося декілька концентраційних таборів.  Найвідомішими є «Шталаг №329» та Вапнярський концтабір.

Перший був облаштований у Вінниці для утримання радянських військовополонених. За весь час функціонування табору в ньому побувало більше десяти тисяч в’язнів. Тисячі полонених там - загинули. Пізніше, після потрапляння під радянський контроль, в таборі утримували німецьких військовополонених.

У Концентраційному таборі під Вапняркою перебували євреї з Буковини та Румунії, а також українці, яких підозрювали в співпраці з кремлівським режимом. Табір став відомим через жорстоке ставлення до в’язнів, 170 з яких через погане харчування залишилися паралізованими на все життя. У 1943 році табір був ліквідований, а в’язнів перевезли до інших в’язниць і гето, де багато з них загинули.

В Україні Міжнародний День звільнення в’язнів нацистських концтаборів вшановується вже протягом багатьох років, але після повномасштабного вторгнення росії в Україну ця дата отримала додатковий сенс, даруючи надію і впевненість, що всі українські громадяни будуть звільнені з сучасних російських концтаборів.

 

 

 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92