Проблему вживання молодими людьми психоактивних речовин порушив під час брифінгу в офіційному медіацентрі обласної військової адміністрації  лікар-епідеміолог Микита Лапін.

За інформацією Інституту судової психіатрії Міністерства охорони здоровʼя України, поширеність випадків вживання психоактивних речовин з 2015 року щорічно зростає.

Микита Лапін зазначив, що в трійку найбільш розповсюджених психоактивних речовин, які вживає молодь, увійшли канабіс, психостимулятори (переважно амфетамінового ряду) тa MDMA. Згідно з результатами Європейського опитування учнів щодо вживання алкоголю та психоактивних речовин:

  • 18% (тобто майже кожен п'ятий український учень) має досвід вживання психоактивних речовин (окрім алкоголю та тютюну);
  • 9,2% (тобто майже кожен десятий учень) має досвід вживання речовин з групи інгалянтів (до якої належать клей, лакофарбові вироби, нафтопродукти) саме з метою зміни психічного стану.

Поширеність вживання нових психоактивних речовин, до яких належать так звані «солі», «спайс», вища за поширеність вживання інших психоактивних речовин.

«Однак, найбільш поширеним є вживання канабісу. - підкреслив Микита Лапін. - 52% серед споживачів канабісу належить до групи високого ризику згідно з опитувальником CAST, 26%  - фактично кожен четвертий, мав безуспішну спробу припинити вживання».

  • Якими є розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин серед молоді?
  • Які основні причини вживання психоактивних речовин?
  • Який вплив на погіршення психічного стану має повномасштабне вторгнення рф,  випадки булінгу в колективі та інші стресові фактори?

Спікер також розповів, як можна долучитись до соціально-освітнього проєкту Drugstore, що реалізується МБФ «Альянс громадського здоровʼя» та має на меті зменшення шкоди від вживання психоактивних речовин, зупинку поширення ВІЛ-інфекції та інших захворювань, що передаються статевим шляхом, збереження фізичного й ментального здоров'я молодих людей.

Більше інформації – у відео.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92