Міжнародний формат конференції дозволить долучитися до найбільш прогресивного міжнародного досвіду у вирішенні найбільш актуальних проблем репродуктивної онкології – мамології, урології та онкогінекології.

Організатори масштабної зустрічі фахівців: Національний інститут раку, Вінницький національний медичний університет ім. М. Пирогова, Подільський регіональний центр онкології, департамент охорони здоров’я ОДА, ГО «Асоціація онкологів Поділля», Євро-Азійська та Близько-Східна асоціація захворювань молочної залози (EURAMA).

Учасники форуму – найкращі фахівці, лікарі, студенти, фармацевти вітчизняної онкологічної галузі. До міста над Бугом також приїхали делегації з Італії, Вірменії, Грузії, Азейбарджану – щоб обмінятися досвідом, поглибити практичні навички.

Відкриваючи конференцію, головний лікар Подільського центру онкології, голова Асоціації онкологів Поділля, заслужений лікар України Володимир Шамрай привітав учасників форуму від імені багаточисельного колективу Подільського центру онкології та підкреслив, що формат цьогорічного міжнародного зібрання цікавий не тільки в обміні інформацією, але й у форматі живої хірургії: «І це має надзвичайно велике значення, тому що ми кожного дня намагаємося удосконалюватися. А для цього потрібно завжди підвищувати свій практичний та теоретичний рівень».

У Подільському центрі онкології нині працює шість відділень хірургічного профілю. Протягом року лікарями цих відділень проводиться більше 7 тисяч хірургічних втручань. Перевага надається малоінвазивним та органозберігаючим методам. Лікарі у своїй роботі притримуються міжнародних протоколів у лікуванні злоякісних пухлин.

Найголовніше, що є, особливо у такій галузі медицини як онкологія – це люди, – наголосив у своєму  вітальному слові проректор з лікувальної роботи Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова Василь Погорілий.

– Це дуже віддані найдзвичайно важкій роботі люди – роботі хірурга. Ми всі добре розуміємо, наскільки важко не тільки прооперувати, а й вилікувати пацієнта. У цьому заслуга всіх колективів онкологічного профілю. Сьогодні ми будемо свідками онкогінекології, мамології, урології, які є одним із пріоритетів у реформуванні галузі охорони здоров’я. Доповіді, якими обмінюватимуться колеги, містять глибокий аналіз онкологічної служби у нашій державі, про профілактичні заходи щодо запобігання онкозахворюванням, діагностику, ранню діагностику і безумовно суто хірургічні втручання. І звичайно реабілітацію, що важливо у післяопераційний період для формування позитивних прогнозів та підвищення якості життя хворих.

До Вінниці у черговий раз завітали представники європейських країн. Це Німеччина, Італія. Приємно, що з нами колеги з Вірменії, Азербайджану. Неможливо нині уявити лікаря-онколога без цільової підготовки. Наші фахівці побували у багатьох країнах Європи, Америки, Канади. Без цього неможливий розвиток галузі онкології та майбутнє нашої медицини, – зазначив Василь Погорілий.

Заступник директора департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Надія Марусяк, звертаючись від імені організаторів, підкреслила, що за допомогою такого міжнародного форуму можливо вирішити цілий ряд проблемних питань репродуктивної сфери в онкології:

  •  Ми маємо можливість почути та обмінятися інформацією і про профілактичні заходи, про скринінги раку, про нові тенденції протипухлинних методик лікування. І наживо побачити оперативні втручання у лекційних залах, з можливістю обговорення та підвищення фахових знань та навичок, які можна впроваджувати у життя у щоденній роботі хірурга для покращення якості життя наших пацієнтів.

Представник Національного інституту раку, професор, д. мед. наук, завідувач відділення пухлин грудної залози та реконструктивної хірургії  Іван Смоланка зазначив, що цьогоріч зібралися фахівці хірургічного та комплексного лікування онкологічних захворювань репродуктивної сфери для відпрацювання лікувальної тактики та визначення пріоритетних напрямків. Якщо минулого року аналогічна конференція була присвячена питанням раку грудної залози, то сьогодні наше коло розширилося і разом з онкомамологами присутні онкоурологи та онкогінекологи.

 

Серед учасників цьогорічного форуму – провідні міжнародні фахівці, і це важливо. Адже у тісній співпраці українських фахівців з міжнародними  можна визначити пріоритетні напрямки та шляхи подолання проблем цієї категорії хворих.  Дякуючи господарям конференції, професор І. Смоланка звернув увагу на дуже вдалу програму міжнародного форуму, який поєднує не тільки теоретичний обмін, а й живу хірургію: пряму трансляцію з операційних зі спільним обговоренням конкретних випадків. Така тісна співпраця, нові знання дадуть можливість вибудувати оптимальний алгоритм покращення ефективності лікування наших хворих. І найголовніше – це покращення якості життя.

Програма конференції досить насичена, робота триває у трьох основних напрямках (мамології, гінекології, урології) кожна з секцій протягом двох днів працює у трьох різних місцях обласного центру.