За її словами основні завдання наразі -  це автономізація і комп’ютеризація закладів, оскільки у 2020 році всі державні та комунальні лікувальні  установи отримуватимуть кошти за договорами з Національною службою здоров’я України.

-Наступного року на заклади амбулаторної та стаціонарної допомоги чекає зміна методу фінансування. Єдиним джерелом фінансування коштом державного бюджету для медичних закладів стане контракт з НСЗУ. Субвенція для спеціалізованої медичної допомоги з першого квітня 2020 року не передбачена, - зауважила Людмила Грабович.

Очільникам лікувальних закладів пояснили, що з 2020 року на модель оплати медичних послуг, наданих пацієнтам, перейдуть також заклади, які надають спеціалізовану амбулаторну та стаціонарну допомогу, екстрену, паліативну медичну допомогу та реабілітацію.

-У наступному  році пацієнти, які мають направлення, можуть вільно обрати медичний заклад і лікаря відповідно до переліку послуг, який у цьому медзакладі надається. Також НСЗУ має право замовляти медичні послуги та оплачувати лікування пацієнта медичному закладу, тобто НСЗУ не утримує заклади, а закуповує послуги, - пояснила присутнім начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню обласного ДОЗ Ольга Задорожна.

Деякі медичні послуги у МОЗ виділили як пріоритетні. Це ті стани, які спричиняють найвищу смертність.

-Тобто в пріоритеті будуть медичні послуги, пов’язані з лікуванням гострого мозкового інсульту, гострого інфаркту міокарда, допомога в пологах і неонатальна допомога, рання діагностика онкологічних захворювань. Якщо при цих станах допомога буде своєчасною і на високому рівні, це дозволить істотно знизити не тільки рівень смертності, а й відсоток інвалідизації пацієнтів, -  розповідає Ольга Задорожна, - Якщо ж заклад вирішив надавати саме такі послуги, то й обладнання та кваліфікаційний рівень медичних працівників повинен бути відповідний, -  додає фахівець.

Варто зазначити, що успішність діяльності лікувальної установи залежить не лише від фінансування НСЗУ.  За словами Людмили Грабович керівникам лікарень варто якомога тісніше співпрацювати з місцевою владою, щоб підготувати заклад до укладення договору з НСЗУ.

Саме від медичної спільноти залежить, щоб громади усвідомили важливість трансформації системи охорони здоров’я.