На зібранні також була присутня директорка обласного департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович. Вона звернула увагу, що мета візиту фахівців НСЗУ це підготовка закладів охорони здоров’я до укладання договорів з НСЗУ в рамках впровадження програми медичних гарантій з 2020 року, а також розв’язання певних проблемних питань, що виникають під час укладання договорів з НСЗУ.

Про принципи роботи та пріоритети служби та про те, як відбуватиметься реформування медичних закладів розповів Андрій Віленський. Він наголосив, що наша область є однією з кращих в Україні за кількістю укладених договорів з НСЗУ, автономізації медичних закладів та за кількістью декларації із сімейними лікарями.  Понад 80% громадян області обрали своїх лікарів.

Представник НСЗУ нагадав керівникам лікарень про умови підписання угод з НСЗУ, розповів про етапи укладання договорів.

-Обов'язковою умовою є перетворення закладу в комунальне неприбуткове підприємство, забезпечення персоналу комп’ютерною технікою та медичними інформаційними системами, придбання обладнання, відповідно до послуг, які надаватиме медична установа, -додав спікер.

Далі фахівець зупинився на впровадженні Програми медичних гарантій, яка діятиме уже з 2020 року.

-Програма медичних гарантій з 2020 року буде існувати як єдина бюджетна програма для оплати всіх медичних послуг та лікарських засобів, передбачених Законом України за відповідними напрямами. Замість утримання закладів охорони здоров’я коштом медичної субвенції, оплачуватиметься медичне обслуговування пацієнтів за договорами з Національною службою здоров’я. Діятиме принцип «гроші йдуть за пацієнтом», - наголосив Андрій Віленський. Він також додав, що серед пріоритетних напрямків у « Програмі медичних гарантій 2020» буде екстрена допомога, неонатологія, лікування інсультів, інфарктів міокарда.

Поки що таку систему намагаються впроваджувати у Полтавській області, яка є пілотною ось уже півроку.

Андрій Віленський також закликав керівників лікарень до співпраці з місцевими органами влади, а очільники закладів мали можливість поставити питання щодо підготовки своїх клінік та лікарень до початку процесу укладення договору з НСЗУ, отримати інформацію щодо пакетів медичних послуг, а також - консультації щодо відповідності закладів вимогам НСЗУ.