Поліомієліт – це небезпечне інфекційне захворювання, яке викликається вірусом. Поліовірус здатен уражати нервову систему людини та спричиняти незворотні паралічі.

Перша вакцинація від страшної недуги була зроблена ще у 1961 році. Завдяки 30-річній протидії поліомієліту в усьому світі, захворюваність зменшилася з 350 000 випадків на рік у 1988 р. до 37 випадків у 2016 р. Ініціативу боротьби із цим небезпечним захворюванням підтримали й у Вінниці. Обласний та міський департаменти охорони здоров’я, ГО «Батьки за вакцинацію», фахівці Центру здоров’я Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення, студенти медичного коледжу та волонтери провели у місті акцію «STOPPOLIO». Тема заходу: вакцинація – надійний захист.Враховуючи те, що в усьому світі вакцинація є добровільною, і остаточне рішення мають приймати батьки дитини. Але наслідки відмови можуть бути неприємними.

– Хоча Всесвітній день боротьби з поліомієлітом відзначають 24 жовтня, ми вирішили провести декілька заходів. Сьогодні відбувається перший. Акція покликана привернути увагу вінничан, як дітей, так і дорослих  до проблеми захворювання на поліомієліт та переконати наших мешканців, що вакцинуватися необхідно, – наголошує начальниця управління лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню обласного ДОЗ Тетяна Бондаренко.

Вона додає, що у 2015 році через брак вакцин та недовіру багатьох батьків до вакцинації в Україні був спалах поліомієліту. Тож подібні акції покликані знизити рівень недовіри до щеплень та не допустити нових спалахів інфекційних хвороб.

– Наразі усі заклади первинної медико-санітарної допомоги Вінниччини забезпечені стовідсотково усіма типами вакцин, – коментує обласний дитячий імунолог Наталя Гриньова. – Ми проводимо акцію як для дорослих, так і для дітей. Розповідаємо малечі, що поліомієліт небезпечний, і щоб захиститися від нього – потрібно щеплюватися. Заклади ПСМД області забезпечені якісними вакцинами не лише від поліомієліту, а й від кору, дифтерії, паротиту, гепатиту В, туберкульозу та інших інфекційних хвороб. Додам також, що вже можна вакцинуватися від грипу, «сезон» якого очікується незабаром. Тому варто звернутися до свого сімейного лікаря і запитати про щеплення, – наголошує Наталя Гриньова.

Фахівці ВООЗ кажуть, що світова спільнота дуже близька до подолання поліомієліту. Нагадаємо, що єдиною і дієвою профілактикою цього захворювання залишається вакцинація.