Відкриваючи конференцію, заступник директора з виховної роботи коледжу Валентина Сіденко, вітаючи її учасників від імені господарів нагадала, що у жовтні 2021 року Вінницький медичний коледж святкуватиме 100-річчя своєї діяльності. За цей час заклад випустив більше 35 тисяч випускників, серед яких найбільшу кількість посідають саме медичні сестри. Серед випускників коледжу чимало вчених, професорів, видатних діячів медичної науки, організаторів охорони здоров’я, головних лікарів, медсестер, фельдшерів швидкої допомоги.

 – Сьогодні, коли в системі охорони здоров’я не вистачає більше 30 тисяч медичних сестер, – підкреслила Валентина Миколаївна, –  і це не тільки тому, що люди пішли за більшою зарплатою, але й тому що відбувається професійне вигорання. Щоденна праця медсестри є насправді настільки напруженою, коли на 1 медсестру за зміну обов’язок обслуговувати від 25 до 50 хворих.Звідси й висновок, що у системі охорони здоров’я насправді працюють ті люди, які себе в іншій галузі не бачать. Не дивлячись на невелику оплату, не дивлячись на надзвичайне трудове виснаження, вони дарують людям надію, тепло, частинку своєї душі.

2020-й – рік медсестринства в Україні – з доповіддю під такою назвою перед колегами-медиками виступила начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я  Вінницької облдержадміністрації Ольга Задорожна. Вона охарактеризувала укомплектованість  медзакладів кадрами середнього медичного персоналу на різних рівнях надання допомоги в області, умови праці, заробітну плату, проаналізувала причини нестачі кадрів на вторинному та третинному рівнях. Та окреслила можливості покращення ситуації через зміни механізму фінансування та автономізації закладів ІІ та ІІІ рівнів в умовах реформи. А отже й підвищення зарплати, престижу професії медичної сестри, та підвищенню її статусу в лікувальному процесі.Також посадовець означила які саме мають відбуватися зміни у підготовці медсестер (на рівні додипломної підготовки, базової освіти та післядипломної). Ольга Іванівна підкреслила значення професійної спільноти медичних сестер – Асоціації медичних сестер Вінниччини, як основи медсестринського самоврядування, яким належатиме значна кількість повноважень та можливостей, та яка здійснюватиме ліцензування та атестацію медичних сестер, координуватиме розподіл робочих місць та стане рушійною силою у реформі охорони здоров’я.

Про стратегію реформування медсестринства у Вінницькому медичному коледжі ім. акад. Д. Заболотного учасників конференції ознайомила голова циклової комісії сестринської справи Вінницького медколеджу, аспірант кафедри внутрішньої медицини медичного факультету №2 ВНМУ ім. М. Пирогова Тетяна Поліщук.

Серед основних тем доповідей – волонтерська діяльність студентів Вінницького медичного коледжу ім. акад. Заболотного; активні інноваційні методи навчання у формуванні професійних компетентностей майбутніх медичних сестер; актуальні питання та сучасні аспекти вакцинації в Україні.

В рамках роботи конференції був проведений майстер-клас з медичної екстреної допомоги при обтурації дихальних шляхів стороннім тілом (завідувач фармацевтичним відділенням, викладач реаніматології  та анестезіології Вінницького медколеджу Ірина Постольнікова).  

\