Про переваги Програми медичних гарантій для лікарень області та місце Вінниччини у процесі реформування галузі журналістам розповіли заступник Міністра охорони здоров’я України Дмитро Коваль, директор Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Володимир Пляцек та заступниця голови ОДА Наталя Заболотна.

Наталя Заболотна під час спілкування з журналістами розповіла, що за рівнем готовності до контрактування з НСЗУ область посідає п’яту позицію серед регіонів України, тобто до роботи готові понад 94 % закладів.
-Відомо, що з першого квітня лікувальні установи змінюють умови фінансування. Тобто фінансування здійснюватиметься коштом НСЗУ. Додам, що в області рівень автономізації (переходу на комунальне некомерційне підприємство) становить 100%, а  комп’ютеризації всіх спеціалізованих закладів 80%, - говорить Наталя Заболотна.
Вона додає, що із 66 лікарень, які мають укласти угоди з НЗСУ, станом на сьогодні, подано заяви від 60 медичних установ. У решти лікарень ще є можливість надати заяви.

Заступник очільника ОДА зазначила, головна ідея перетворень полягає в тому, що кошти будуть спрямовані на лікування пацієнтів, а не на утримання медзакладів.
Заступник Міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль додав, завдяки такому шляху фінансування, пацієнти отримають можливість обрати для себе ті лікарні, де надаються якісні послуги.

- Ми знаємо, що медичні заклади працюють на повну потужність, але не завжди клініки мають змогу надавати якісні послуги. Нова модель фінансування надаватиме можливість клієнтам лікарень отримувати саме якісну допомогу. така послуга буда відповідно профінансована. Саме таку модель ми намагаємося втілити в життя, – пояснив Дмитро Коваль.

Володимир Пляцек під час спілкування з представниками мас-медіа області повідомив, що Вінниччина посідає одне з провідних місць в процесі трансформації медичної галузі й додав, що медичні заклади продовжують активно надавати свої пропозиції щодо контрактування з НСЗУ.

-Сьогодні НСЗУ отримала вже понад 380 пропозицій, які наразі опрацьовуються. Наше основна мета – спілкуватися з керівниками та власниками лікарень для того, аби нрозвязати питання, які цікавлять суспільство, – пояснив Володимир Пляцек.