Воно розвивається. Багато дуже фахових медичних сестер, які на сьогоднішній день удосконалюються, мають бажання професійного розвитку.  І як підтвердження тому є той факт, що наші медичні сестри  (я маю на увазі процедурну медичну сестру гінекологічного відділення онкоцентру Тетяну Стасюк), стала учасницею досить представницького Всеукраїнського конкурсу  «Майбутнє медсестринства в Україні», який проходив минулого року в Києві.

Вперше Міністерство охорони здоров’я, спільно з Центром розвитку медсестринства, який очолює Катерина Балабанова, організували такий представницький форум. Приємно, що Тетяна Стасюк на ньому представляла не тільки наш лікувальний заклад, а в цілому медсестринську когорту Вінницької області.  Ми готувалися до цього конкурсу, були певні вимоги та умови. Звичайно, часу було дуже мало. Алла Петрівна з радістю поділилася, що Тетяна отримала диплом в десятці найкращих представників своєї професії. 

  • До речі, багато тез з нашої доповіді, Міністерство охорони здоров’я  були включені до концепції розвитку медсестринства в Україні, в подальшій роботі, і це приємно, відзначила Алла Хмельовська.

Свій професійний вибір Тетяна Стасюк пояснює тим, що ще з дитинства  мріяла про медицину. «Мені подобалося допомагати людям. Робота медсестри є нелегкою, але для мене важливо, щоб мої навички та знання приносили практичне застосування. Я отримую задоволення знаючи, що до успішного одужання людини докладається і частинка моєї праці, знань та вмінь.Приємно, коли люди кажуть слова вдячності. Професія медичної сестри буде потрібною завжди. Доки існуватиме людство, необхідними будуть потреба у догляді, співчутті та розумінні».

  • Дійсно, ті медичні сестри, які мають бажання працювати та жити у тій країні, в якій вони народилися, де вони стали медичними сестрами, готові фахово зростати, і не стояти на місці.- розповідає директор з медсестринства ПРЦО Алла Хмельовська.

Ми постійно відчуваємо дієву підтримку департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА,  координаційної ради з медсестринства, чимало напрацювань було зроблено Ольгою Іванівною Задорожною та Людмилою Олексіївною Грабович, які багато уваги приділяють  розвитку медсестринства у нашій області.

Координаційна рада з питань медсестринства  здійснювала  досить велику кількість виїздів на райони не з метою контролю, а саме  а надаючи методично-організаційну допомогу колегам на периферії. Адже дуже часто в районах бракує саме не фаховості, а  інформативності. Тому ми тісно співпрацюємо з усіма головними медичними сестрами лікувальних закладів нашої області. Ми йдемо назустріч один одному: допомагаємо, ділимося напрацюваннями, досвідом, методичними рекомендаціями, і це приємно.

В області багато зроблено, проводиться чимало науково-практичних конференцій, причому не для галочки. А для того, щоб дійсно навчити медичних сестер і тих, хто уже працює у професії довго, і тих, хто тільки починає трудовий шлях. Сьогодні медсестринство  також інтенсивно змінюється, перебудовується.  Багатоступенева система навчання медичних сестер нині створює всі умови для поглиблення знань та підвищення рівня освіти: медична сестра-спеціаліст, медична сестра-бакалавр, медична сестра-магістр.

Недарма 2020-й рік, за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я оголошений в Україні роком медсестринства.  Вінницька область і наш лікувальний заклад, Координаційна рада медичних сестер та департамент охорони здоров’я не стоять осторонь.  Плануємо також у червні місяці провести конкурс за підтримки МОЗу «Лідерство у медсестринстві», де обов’язково прийматимуть участь кращі медичні сестри Вінниччини. І серед переможців сподіваємося знову побачити вінничан.

Медична сестра - це не тільки догляд за пацієнтом, це і підтримка емоційна та психологічна. І реабілітаційна, що на сьогодні вкрай необхідно нашим пацієнтам, причому в будь якому лікувальному закладі регіону. І немає значення, чи це на первинному рівні, чи на вторинному, чи це є високоспеціалізована допомога. Медична сестра – не просто помічник лікаря, це партнер лікаря. Адже медична допомога –  робота комплексна. Лікар не може працювати без медичної сестри, а медична сестра – без лікаря. Адже пацієнт потребує саме комплексної роботи лікаря та медичної сестри.  

Не дивлячись на те, що, на жаль, чимало медичних сестер виїжджають працювати за кордон, але у нашому лікувальному закладі працює 242 медичні сестри, у тому числі й 15 медичних братів.  Можливо це вмотивовано якоюсь певною психологічною атмосферою у медичному закладі, і співпраці на усіх рівнях адміністрації онкоцентру, і департаменту охорони здоров’я, активної підтримки Асоціації медичних сестер Вінниччини, яку очолює Людмила Семенівна Бондарчук.

До речі, саме за підтримки Міністерства охорони здоров’я, з ініціативи Катерини Балабанової та Центру розвитку медсестринства України, до класифікатора  медичних спеціальностей було виділено спеціальність «медичний брат». До того часу це були медичні сестри. В Подільському онкологічному центрі нині працюють 15 хлопців, молодих, розумних, фахових, енергійних. І не тільки в рентген-службі, як це звикли вважати раніше. Працюють у відділеннях реанімації, урології.

Специфіка роботи медичних сестер та братів у межах нашого медичного закладу дуже різна. Діапазон професійних обов’язків досить широкий: починаючи поліклінічним відділенням, де проводиться амбулаторний прийом пацієнтів і закінчуючи операційними, де мають бути високі фахові навички різного профілю.Це і процедурні медичні сестри, і маніпуляційні медичні сестри, і палатні медичні сестри. Недарма за кордоном наших українських  медичних сестер називають  універсальними солдатами.   І це дійсно так. Сьогодні наша медична сестра, незалежно від фахового завдання, справляється з будь якою професійною проблемою. Тобто всебічний розвиток, фахові навички, закріплені не тільки одним видом маніпуляцій (перев’язки, догляд за пацієнтом, маніпуляційні процедури, підготовка пацієнта до будь яких інструментальних досліджень – цими фаховими навичками володіє практично кожна медична сестра  нашого закладу. Тому палатна медсестра повністю може замінити процедурну чи маніпуляційну. Це нині є вимогою часу, і враховується адміністрацією медичного закладу, коли молоді фахівці приходять на роботу.  Звичайно стають ними не одразу, фахове зростання приходить завдяки щоденній праці, зусиллям та великому бажанню навчитися працювати якісно та оперативно.  Це принципово, і зрештою така фаховість потім впливає на швидкість одужання наших пацієнтів. Ми над цим працюємо, удосконалюємо і будемо працювати й надалі.

Яких саме перетворень очікують медичні сестри у 2020-му? В першу чергу, що фах медичної сестри буде достойно оцінений в цілому нашою державою. Це стосується не тільки збільшення заробітних плат. А ще й стосовно освітнього рівня  медсестер, які отримують одну й ту саму зарплату (та, що закінчила бакалаврат (базова вища освіта), і  медична сестра-спеціаліст.  Трансформації в охороні здоров’я відбуваються, і сподіваємося, що уряд обов’язково зверне увагу і на питання фахової диференціації. 

Дуже сподіваюся, що медичні сестри з вищою освітою матимуть можливість обіймати керівні посади у лікувальних медичних закладах.  Хотілося б відчути, що фах медичної сестри - це не другорядна професія. Адже здоров’я людини та її життя – це найдорожче, що може бути у цьому світі. Найголовніше, чого очікують медичні сестри від року медсестринства – це підняття престижу професії.

\