Молодший спеціаліст з медичною освітою повинен бути в якомусь сенсі і вчителем, і психологом, і наставником. Завдання молодшого спеціаліста з медичною освітою направлене на покращення фізичного та психологічного стану пацієнта, на виконання лікарських призначень, догляду, і вимагає посиленої уваги до пацієнта і особливого ставлення – як до дорогих гостей. І  це головне для нашого центру.

У медсестринстві працюю 25 років. Закінчила Запорізьке медичне училище  №1, Вінницький медичний коледж ім. акад. Д.І Заболотного (бакалавр медицини), також закінчила університет по іншій спеціальності (фінанси і кредит, магістратура), але не уявляю себе на іншій посаді. Працювала в хірургічному та терапевтичному відділеннях, а з 2000 року – на посаді головної медичної сестри.  

 Старші медичні сестри нашого ендокринологічного центру також мають ступінь бакалавра.  Протягом багатьох років у нашому закладі працює Рада медичних сестер, яка вирішує на виробничих зборах нагальні питання з розвитку медсестринства. Всі наші молодші спеціалісти з медичною освітою пройшли навчання з комп`ютеризації. Усі дев’ятеро старших медичних сестер закладу   володіють досить високим рівнем професіоналізму. Кожна з них  здобула повагу за роки праці та користується авторитетом. Основна організація роботи в відділенні лежить на плечах цих тендітних жінок. Усі старші медсестри  працюють в раді медичних сестер, яка складається з 4 секторів: виробничого, дієтологічного,   інфекційного контролю та навчального.

На даний час в центрі медичними сестрами у дев’яти відділеннях закладу працює 79 осіб, у тому числі двоє медичних братів (у кабінеті лікувальної фізкультури та фізіотерапевтичному кабінеті).  Шкода, що за останні роки перспективні сестри медичні, які здобували професійний досвід у нашому центрі, та пропрацювавши не один рік, залишили заклад у пошуках більш оплачуваної роботи, в тому числі за кордоном, оскільки оплата праці в державних лікарнях не задовольняє базові життєві потреби, що підриває мотивацію до роботи. 

Але сподіваюся, що зміни у медичній галузі сприятимуть тому, що молоді спеціалісти будуть зацікавлені оплатою праці  і з задоволенням працюватимуть у лікувальних закладах, адже тільки у роботі можна здобути необхідний досвід та знання.

Основу медсестринського колективу складають в основному досвідчені фахівці у віці 40+. Саме ці медсестри є прикладом для молодих, вони їх навчають практичним навичкам роботи. У колективі також працюють ветерани закладу, загальний трудовий стаж яких вже більше 40 років. Так у нас працює медична сестра ще з самого початку створення нашого закладу, і сьогодні вона працює у приймальному відділенні, де обсяг роботи чималий, враховуючи комп’ютеризацію, необхідність роботи в електронному вигляді. Людина має бажання працювати, тому її досвід та знання також у пріоритеті. Загалом нині у колективі трудиться 6 медичних сестер, які прийшли на роботу, коли заклад тільки починав створюватися.

Все залежить від нас, нашого ставлення до виконання своїх обов’язків.

Наші пацієнти – це люди з захворюваннями ендокринної системи, що саме по собі  зумовлює великі зміни в стилі життя людини. Тому одним із завдань  сестри медичної є допомога адаптуватися до цих змін, надати моральну підтримку, прагнути знайти підхід до негативного настрою пацієнта, навчити інсулінотерапії, подолати страх  перед ін’єкцією, тому що для пацієнта  це стає щоденною необхідністю.

Важливо притримуватися режиму правильного  дієтичного харчування,  важливо навчити пацієнта самоконтролю показників цукру, зменшенню кількості ускладнень, які виникають внаслідок і порушення чіткого щоденного режиму, якого пацієнту необхідно дотримуватися пожиттєво. А це непросто для людини.

Тому робота в цьому напрямку проводиться велика. Досить відчутну допомогу хворим надає тренінговий центр, при якому працюють

 школи цукрового діабету.

Починаючи з 1996 року проводиться регулярна робота медичних сестер школи хворих на цукровий діабет, медичних сестер подіатричного кабінету та центру діабетичної стопи, які разом з лікарями центру навчають наших пацієнтів жити з діабетом. Навчання проводять не тільки сестри медичні нашого центру, а й з усієї області. На базі тренінгового центру створено музей, бібліотеку.

Чудові умови створені у нашому закладі для навчання та професійного розвитку медичного персоналу вищої та середньої ланки.  Медичні сестри регулярно відвідують конференції та тренінги зі слайдовими презентаціями, лікарі та медичні сестри з вищою категорією регулярно читають їм лекції за фахом. Щорічними також для закладу є проведення конкурсу на найкращу медичну сестру закладу та участь відповідно у обласному конкурсі.

  І навіть свій вільний час ми намагаємося проводити неформально, з користю для здоров’я – походи в театр, організовуємо квести, створюємо  найкрасивішу клумбу відділення, змагаємося на спортивних заходах (біг, настільний теніс).

Досить активно проводимо заходи до дня діабету, креативно – до дня медичного працівника.

Проводимо також психологічні тренінги на конференціях, додаткові  бесіди, «круглі столи»  для  профілактики психологічного вигорання медичних працівників. Усе це покращує загальний настрій у колективі, зміцнює дружні стосунки, а це дозволяє підвищити ефективність роботи нашого медичного закладу.

Щодо перспектив розвитку медсестринства хочу зазначити, що вимагають досконалого вивченню та регуляції деякі накази, що стосуються навантаження персоналу. Чекають медичні сестри і мотивації їхньої роботи, адже додаткове навчання на бакалаврів та магістрів для підвищення кваліфікації зовсім невмотивоване нині доплатами у заробітній платі медсестри.

Необхідним для роботи є також обмін досвідом з іншими лікувальними закладами, в тому числі країн Європи. А ще покращення умов праці, необхідною також є організація підприємств зі збору медичних відходів на рівні держави. 

 Допоки існуватиме людство, існуватиме потреба в догляді, співчутті та розумінні. Тому із великою надією дивимося у майбутнє, коли професія медичної сестри стане важливою та престижною.