Станом на 16 березня 2020 року у Вінницькій області зафіксовано 2 підозри на гостре респіраторне захворювання, спричинене коронавірусною інфекцією, – повідомив Сергій Здітовецький. – Пацієнти перебувають на стаціонарному лікуванні у боксованих палатах під постійним медичним спостереженням. На даний час стан пацієнтів задовільний. Визначені контактні особи, які самоізольовані та перебувають під медико-санітарним наглядом.

Нині у лікарнях Вінницької області розгорнуто 290 інфекційних ліжок, – повідомив заступник голови ОДА. – Із них 89 боксів, та 51 напівбокс. В інфекційних відділеннях боксових палатах створено  палати інтенсивної терапії, які забезпечені апаратами штучної вентиляції легень (44 апарати), з концентратами кисню, пульсоксиметрами,  інфузоматами.  На даний момент в інфекційних лікарнях Вінниччини перебуває 120 осіб  з гострими респіраторними захворюваннями та 23 особи з бактеріально-вірусними пневмоніями.  

Специфічного лікування гострого респіраторного захворювання, спричиненого коронавірусною інфекцією, не існує, – зауважив Сергій Здітовецький.  – Лікування – симптоматичне.  В області проведене навчання, що робити у випадку виявлення  COVID-19. Навчалися всі, хто може бути дотичним до ізоляції, приймання та лікування хворих. Це медики, епідеміологи, рятувальники, поліція та органи місцевої влади.

Ми закликаємо не розкуповувати маски в аптеках, використовувати їх тільки у випадку, якщо наявні ознаки гострого вірусного захворювання. Маски можуть створювати фальшиве відчуття безпеки.  Важливо використовувати засоби безпеки:  мити руки, використовувати антисептики, наголосив заступник голови Вінницької ОДА.

У Вінницькій області 22 медичні заклади, – повідомила заступник директора департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Надія Марусяк, – у яких створені інфекційні відділення. На сьогоднішній день вони повністю покривають потребу в наданні медичної допомоги у випадку необхідності. Тому важливо знати пацієнтам, що звертатися за допомогою необхідно не тільки у місто Вінницю, тому що дуже багато дзвінків від пацієнтів, що хочуть лікуватися саме у Вінниці.  

Надія Іванівна запевнила журналістів у тому, що у всіх цих лікарнях області створені всі необхідні умови (бокси, де наявні палати інтенсивної терапії).  І скрізь – необхідне обладнання для допомоги пацієнтам, які її потребують. І у випадках, коли може бути підтвердження на гостру пневмонію, спричинену коронавірусною інфекцією, в усіх цих боксах можна надати кваліфіковану меддопомогу. Департамент охорони здоров’я щотижнево проводить моніторинг кількості медикаментів, кількості засобів самозахисту, дезинфікуючих засобів – й усе це щоденно поповнюється. Тому не потрібно створювати ажіотажу та паніки.

Звертаючись до усіх жителів Вінницької області, заступник  директора департаменту охорони здоров’я Надія Марусяк наголосила: «Якщо ви відчуваєте, що наявні симптоми захворювання (підвищена температура, є кашель), звертайтеся в телефонному режимі до свого сімейного лікаря. Саме сімейний   лікар визначить подальшу   тактику лікування: чи ви залишитеся на самоізоляції й лікуванні вдома, чи будете госпіталізовані в те чи інше відділення. Якщо це вихідний, чи святковий день, чи з сімейним лікарем ви не можете зв’язатися, телефонуйте на гарячу лінію «103» екстреної медичної допомоги, де вам нададуть відповідну консультацію.

У випадку, коли у вас висока температура, є кашель, й до того ж вихідний день – викликайте екстрену медичну допомогу. Бригада огляне і  при необхідності госпіталізує в те чи інше відділення.  

Через усі прожиті ситуації, які у нас відбулися, ми пройшли своєрідну школу.  Тому що ті навики та величезна підготовча робота, які були попередньо зроблені, спрацювали. Ніхто не розгубився – медична галузь, і сподіваємося, що при появі інших випадків, й надалі спрацює.

Завідувач відділу епідемнагляду «Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України» Степан Томин представив результати дослідження двох хворих на підозру з COVID-19, і й у обох випадках лабораторно підтверджені випадки захворювання на грип типу А:

  • Тобто діагноз цих двох хворих буде змінений на грип. Звичайно, вони продовжать лікування. Окрім цього, бактеріологічна  лабораторія обласного лабораторного центру, починаючи з 17 березня зможе попередньо тестувати у Вінниці зразки матеріалів, які  будуть збиратися від хворих з підозрою на коронавірус. Ці системи вже закуплено, облаштовується необхідне обладнання, й дослідження можна буде проводити на місці, у Вінниці.

Степан Томин наголосив, що діагностуються зразки, зібрані виключно у стаціонарах, а не зразки людей, які не мають клінічних проявів хвороби.

Учасники брифінгу відповіли на запитання журналістів. Серед інших, зокрема, уточнювалися й 2 випадки з підозрою на коронавірус. В обох випадках люди повернулися із закордонних поїздок: з Польщі та Іспанії.